Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво могат да се използват остатъците от лимон: Трикове на добрата домакиня

17 януари 2023, 17:48 часа

Много домакини не се замислят, когато изхвърлят хранителните отпадъци и особено остатъците от цитруси. Интересно е, че парченцата лимон, дори и поизсъхнали, могат да ни свършат чудесна работа в домакинството.

Ако намерите половин лимон на рафта на хладилника, който сте оставили там преди 1-2 седмици, за да е във форма за последваща употреба, използвайте го разумно и ефективно.

1. Почистете чайника

Лимоните са най-добрият начин за премахване на котления камък от чайника. За да направите това, ще трябва да напълните съда с вода и да добавите вътре шепа парченца от ситно нарязана лимонова кора.

Не се притеснявайте да сложите чайника на котлона и да изчакате, докато това, което е вътре заври, след което е нужно да го свалите от огъня. След час изплакнете обилно вътрешността му. При силно замърсяване операцията ще трябва да се повтори няколко пъти.

Пречистване на тялото със сода и лимон - ето как се прави

2. Отървете се от миризмата в кофата за боклук

Вместо да се насилвате да дишате неприятния „аромат“, който всеки път излъчва кофата за боклук, избършете стените й с лимонова кора.

Това е напълно безобидно третиране е вредно за бактериите, които причиняват отблъскващ аромат. Те ще бъдат унищожени и същевременно при следващо отваряне от кофата ще се носи свеж аромат на лимон

Полезно или вредно е всеки ден да се яде лимон

3. Дезинфекцирайте вашата дъска за рязане

Тъй като цитрусовите плодове са известни със своите антибактериални свойства, не трябва да пропускате всеки шанс да ги ползвате по предназначение - например за почистване на дъска за рязане.

Много домакини използват една единствена дъска за рязане и от различните нарязани на нея продукти остават всякакви замърсявания в пукнатините, дори и след измиване. Нужно е допълнително третиране, за да се гарантира безопасността на храната, която има допир до дъската.

За да си гарантирате това, е нужно да направите нещо съвсем елементарно. Натрийте повърхността на дъската с парче цитрус и оставете така за известно време, след което изплакнете обилно под течаща вода и избършете.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес