Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво е ползвала метлата Баба Яга?

11 октомври 2022, 19:11 часа

Баба Яга е митично същество, което е описвано като стара, зла жена с магически способности. В повечето случаи е вещица, имаща метла, къщичка на кокоши крака.

В нашата митология образът е е свързан със зли магии. Малките деца изпитват страх от нея, защото ги яде в големи казани, а възрастните – защото им прави магии и заклинания.

Тя изобразява хем майчина фигура, хем майката природа, така и зъл злодей, който може да изяде всеки, който я проваля със задачите, които им е поставила.

Произходът на името е неясен

Според теории значението на името варира от „змия“ до „нечестива“.

Най-често е изобразена като възрастна жена или като три стари сестри, но при всички положения е изобразявана с железни зъби и нос, толкова дълъг, че докосва тавана, когато спи. Илюстрирана е яхнала пръчка, а не метла, която ѝ служи както да лети, така и за оръжие.

7 неща, които привличат нещастието у дома

Метлата на Баба Яга - за какво я използва?

Баба Яга прикрива следите си, изтрива паметта си ... Тя се втурва в преследване, скача с пълна скорост от място на място, измита следата с метла след себе си. Ацтекската богиня помита греховете. Китайците явно помитат облаците.

По един или друг начин метлата е инструмент на същество, което стои (или върви) между световете - "онзи" свят и този.

В митологичното съзнание на хората метлата, създаваща чистота в къщата, създава чистота в свещения свят: тя изгонва зли сили, зли духове и т.н. В същото време, в контакт с мръсотия, боклук, самата тя се превръща в инструмент за увреждане.

Не напразно се появи поговорката, че нова метла мете по нов начин.

Метлата също може да се счита за аналог на магически ритуал.

С този АМУЛЕТ ще защитите дома и семейството си

Тъй като пръчките в много традиции са били смятани за издънки от Световното дърво, метлата може да се разглежда и като вариация на символ.

Обобщавайки, можем спокойно да кажем, че основните функции на метлата в магията са:

  • да бъде обект-проводник между два свята,
  • прикриване на следи (за да затворите пътя зад себе си, предотвратявайки навлизането на чужди обитатели в света на живите по пътя, направен от вещицата),
  • отмъщение – да помете лошото, „помете“ доброто.

В днешно време Баба Яга с метла се използва за късмет. Също и да гони злото от дома.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес