Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да бъдете щастливи: 3 неща, които трябва спешно да добавите в интериора си

07 септември 2024, 10:15 часа

Концепцията за допаминовия интериор се появи по време на пандемията. Докато хората седяха в самоизолация, те се замисляха за това, което ги заобикаля, и как то им влияе. Оказва се, че има неща в интериора, които могат да имат силно въздействие върху настроението ни.

За какво става дума и какво точно си заслужава да промените в дома си?

Какво ви харесва

Още: Дизайн на тесен коридор: Как правилно да подредите пространството?

На пръв поглед е толкова лесно да добавите в интериора това, което ви харесва. В действителност обаче всичко е много по-сложно. Ако не живеете сами, то глобалните промени в интериора може да зависят от вашите близки.

С други думи, може да искате да си купите олеандър, който цъфти невероятно красиво. Но ако вкъщи има деца или животни, тогава е по-добре да се откажете от цветето. Ако някой реши да го опита, това може да бъде смъртоносно.

Може да искате да организирате бар във всекидневната, но това може да не е в съответствие с интересите на тези, с които живеете. Проблемът обаче не е само в това.

Маркетолозите често ни внушават неща, които трябва да харесваме. Маркови неща, скъпи фигурки и други детайли, които лично на вас може да не ви харесват. Ето защо е толкова важно да определите собствените си вкусове. Изведнъж може да се окаже, че сте щастливи да имате вкъщи старо винтидж кресло или плетеницата на баба. Може би те ще се асоциират с детството ви, ще предизвикват топли спомени. А с това и прилив на допамин и добро настроение.

Още: Тясна стая? Ето как да я направите красива и функционална

Цветове

Далеч не винаги ярките цветове могат да ви причинят щастие. Понякога те дори могат да предизвикат раздразнение. Например, ако изведнъж решите да боядисате кухнята си изцяло в червено. Според психолозите това само ще ви подразни и ще ви накара да преяждате.

Въпреки това ярките цветове могат и трябва да се избират. Само че си струва да ги съчетаете умело. Например, вземаме един ярък цвят, а към него мек - в nude палитрата. Има и друг вариант - избираме два ярки цвята и ги смесваме с бяло. Тогава те няма да дразнят окото.

Но може да се окаже, че ви изпълват с щастие само спокойните и приглушени тонове. Тогава ярките акценти няма да са необходими. Ето защо е важно да се вслушвате в себе си и във вкусовете си.

Още: 10 интериорни характеристики, които само ще развалят дома ви

Аксесоари

Ако имате желание да се създаде „интериор, в който можете да се чувствате щастливи“, важно е да не претоварвате средата. Тук минимализмът ще бъде добър във всеки един смисъл.

Така че, ако изведнъж решите да си купите поредната ваза за дома, задайте си въпроса: „Сигурни ли сте, че ще се радвате да видите тази вещ в апартамента си?“. Понякога не трябва да правите покупка под влияние на емоциите. По-добре е да „заспите с мисълта за предмета“. Ако не престанете да мислите за нея на следващия ден, тогава определено си струва да се върнете и да я купите.

Не бива да се страхувате да добавяте винтидж предмети към интериора си. Ако наистина харесвате стара снимка от младостта или детството си, с която са свързани топли спомени, не се колебайте да я окачите на стената.

Между другото, чувството на носталгия могат да предизвикат не само вещите, но и цветовете. И ако морският пейзаж на снимката ви напомня за прекарана почивка, смело включете това в интериора.

Не се страхувайте от експерименти. Вмъкнете в обстановката редки вещи, необичаен декор. Смесвайте цветовете и базирайте избора си само на едно нещо - собственото си усещане за щастие.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес