Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпрос с повишена трудност: Откъде идва хремата?

21 ноември 2022, 15:22 часа

Човек започва да мисли какво е хрема в ранна възраст. По принцип лигавичните секрети не ни безпокоят, но само до момента, в който в тялото започнат патогенни процеси. Прекомерното производство на мукозна секреция причинява такова неприятно явление като хрема.

Така че защо се нуждаем от тази вискозна течност? Изпускането от носа се появява по всяко време и не винаги поради развитието на настинки.

Откъде идват сополите?

Всеки човек през живота си се сблъсква с такова явление като ринит, така че се интересува от въпроси, свързани с това заболяване. Например защо лигавичният секрет е солен или как и откъде идва слузта, която се натрупва в носа, превръща ли се в сополи и много други?

Ако носът е сополив, това не е отделно заболяване, а по-скоро признак на някаква значителна патология на тялото. Трябва да се идентифицират факторите, поради които се развива хрема, за да не се пропусне началото на развитието на някакво сериозно заболяване.

Как да облекчим хремата?

Какво е са секретите от носа?

Сополите са секрет от носната лигавица, който е продукт на секреторната дейност на множество жлези, разположени в носната лигавица. Това е специална тайна, необходима за нормалното функциониране на тялото. Благодарение на секрецията на такава слуз, дихателните органи са защитени от въздействието на вредни фактори. 

  • предотвратява навлизането на прах и малки частици в дихателните пътища;
  • овлажняват лигавиците и предпазват от изсушаване;
  • допринасят за овлажняването на въздуха, влизащ в тялото;
  • борба с патогенни вируси и бактерии.

Нуждаем се от сополи, за да обогатим всички вътрешни органи и тъкани с кислород. За да не страдат органите, носната слуз овлажнява въздуха до 100% и го затопля или охлажда до 36,6 ᵒС. Това са идеалните параметри на въздуха за асимилация.

Запушен нос без хрема - причини, симптоми и лечение

Нормата на секретираната слуз

Противно на вярванията на хората, слузта се произвежда в носа през цялото време, а не само в периода на настинка. Ние вдишваме около 2000 литра въздух на ден и целият този обем трябва да бъде загрят или охладен, овлажнен, почистен от прах и мръсотия, за да функционира нормално тялото. Невъзможно е да направите това без сополи, те действат като естествен филтър на дихателните пътища.

Носът на здрав човек произвежда приблизително 500-700 ml слуз на ден. Ние не забелязваме присъствието му, защото секретите се стичат по задната стена на носоглътката в гърлото и просто ги поглъщаме. Това не е вредно за здравето, тъй като стомашната киселина убива всички вируси и бактерии, които може да съдържат сополите.

Така на въпроса: откъде идват сополите в носа на човек, може да се отговори, че те се образуват, когато структурата, съставът или секреторната функция на слузта са нарушени, в резултат на което се превръщат в сополи.

Колко време продължава обикновено хремата?

Когато от носната кухина изтича обилно секреция, това явление се нарича хрема. Струва си да се отбележи, че при анормален синтез на слуз обемът му може да достигне до два литра на ден.

Как се образуват сополи?

Патогенезата на появата на секрети при хора е свързана с промяната в обема на вече произведената течност поради влиянието на външни фактори и увеличеното количество на произведения ензим.

Човек има сополи, когато бактерии, вируси или някои алергени навлязат в носната кухина, така че има естествена реакция на имунната система към увеличаване на синтеза на слуз, смесена с неживи заразени организми, която се превръща в сопол. Така се образува прекомерно количество вещество, което се извежда, което обяснява откъде идват хремата.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес