Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Външен вид и продължителност на живота: Какво крият младежките снимки?

08 август 2024, 20:35 часа

Мислили ли сте някога, че училищните снимки могат да предскажат колко дълго ще живеете? Учените разкриха изненадващи факти за това как младежкият ни вид е свързан с продължителността на живота.

Със сигурност всеки от нас поне веднъж се е смял на училищните си снимки. Но кой би си помислил, че тези снимки могат да разкажат нещо по-дълбоко? Учени от Държавния университет на Аризона и Тексаския университет в Остин стигнаха до изненадващо заключение: външният вид в младостта може да е показател за продължителността на живота! Да, да, точно по тези наши тийнейджърски лица може да се каже колко ще живеем.

5 прости тайни ще ви помогнат лесно да подобрите външния си вид

Как външният вид влияе върху продължителността на живота?

Използвайки данни от надлъжното проучване на Уисконсин (WLS), изследователите анализираха живота на хиляди завършили Уисконсин през 1957 г. Те обърнаха специално внимание на снимките на тези хора от училищните албуми, като оцениха привлекателността им по 11-степенна скала. Група от независими експерти определи кой изглежда "напълно непривлекателен" и кой изглежда "изключително привлекателен". На пръв поглед това може да изглежда като смешно упражнение, но резултатите далеч не бяха смешни.

Неприятната истина: Защо непривлекателността е нещо повече от обидни думи?

Учените откриха, че хората, които се считат за по-малко привлекателни, умират по-рано от по-привлекателните си съученици. Разликата беше значителна: рискът от преждевременна смърт сред „грозните“ беше с 16,8% по-висок. Но ето го парадокса: да си красив също не гарантира дълголетие! Оценените като „изключително привлекателни“ не са живели по-дълго от оценените средно.

6 остарели стереотипа за външния вид на жените, които им пречат да бъдат щастливи

Продължителността на живота зависи от външния вид или от нещо друго

Честно казано, тези резултати ви карат да се замислите. Можете да говорите колкото искате, че външният вид не е важен, но обществото все още упорито поставя оценки. Грозните хора може да се сблъскат със социална изолация, подигравки и липса на възможности и това със сигурност ще се отрази на тяхното здраве и благополучие. Очевидно въпросът изобщо не е в самия външен вид, а в това как ни третират заради него... Или не е очевидно?

Кое наистина си заслужава да бъде оценено?

Проучването ни напомня, че истинската красота не е това, което виждаме в огледалото, а как се чувстваме вътрешно и как се отнасяме към другите. Трябва ли да продължаваме да съдим хората по външния им вид, когато животите са застрашени? Може би е време да преразгледаме ценностите си и да се научим да виждаме в хората не само външния им вид, но и душата им.

Така че следващия път, когато гледате снимките си от гимназията, не мислете за това как сте изглеждали тогава, а за човека, в който сте се превърнали. Външният вид е само обвивка и ако съдим за хората само по нея, рискуваме да пропуснем основното – истинската красота, която се крие в нашите действия и взаимоотношения.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес