Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли са за здравето ни вибрациите на телефона?

28 септември 2021, 11:00 часа

Повече от десетилетие въпросът за въздействието на електронните джаджи върху човешкото здраве не губи своята актуалност и дебатите продължават. 

В допълнение към електромагнитното излъчване, много хора се притесняват и от възможното вредно въздействие на вибрациите на мобилните телефони. Засега лекарите са на мнение, че тази функция не създава основания за безпокойство.

Медицинският анализатор Полина Козлова споделя в свое интервю, че в медицинската среда има понятие „вибрационна болест“ и то е обект на изследване от професионалните патолози. Подобна болест обаче е типична за производствените работници, които са изложени на мощни вибрации в продължение на поне няколко години. Симптомите на заболяването включват нарушения на опорно-двигателния апарат, както и на нервната и сърдечно-съдовата система.

За появата им обаче е необходимо да сме изложени продължителен период на вибрации над 16-200 Hz. Вибрациите от смартфоните са значително по-слаби.
Според Полина Козлова не е необходимо да се страхуваме от тях. Но все пак, ако имаме някакви опасения, можем да изключим тази функция на телефона си.

Що се отнася до енергията, излъчвана от мобилните устройства, нейното въздействие върху организма ни все още не е проучено и няма данни за възможна вреда.

Същевременно експертът съветва да не държим устройството близо до главата си за дълго време. Затова се препоръчва да оставите телефона през нощта далеч от вас и да използвате слушалки по време на разговор.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес