Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли препаратите за миене на съдове за кожата на ръцете?

11 януари 2022, 13:50 часа

Няма жена, която да не осъзнава, че ръцете издават възрастта и да не се опитва да съхрани кожата им мека, нежна, подхранена и без петна, както  няма и домакиня, която да не си задава въпроса какви щети причинява на кожата ѝ миенето на съдове на ръка. Отговорът на въпроса вредни ли са препаратите за съдове не е еднозначен, тъй като това зависи от състава им, начина, по който ги употребявате, мерките за грижа за ръцете, които предприемате. В идеалния вариант ще мие машина вместо вас. В най-често срещания сте вие и съдовете. Дори самият препарат да не е вреден, честият контакт с топла вода изсушава кожата ви и тя губи тонуса и красотата си, което поражда въпроса как да я защитим?

Как да предпазите кожата на ръцете си?

  • Когато вършите домакинска работа, задължително използвайте ръкавици от плътна водонепромокаема материя с дължина до лакътя. Няма нужда да ги слагате, за да измиете чашата си от кафе, но ако съдовете са няколко, не пропускайте гумените ръкавици. Имайте предвид, че следва да ги измиете и изсушите добре, преди да ги употребите отново, за да не се превърнат в идеална среда за развитие на бактерии.
  • Нанасяйте слънцезащитен крем и на ръцете си през топлия сезон.
  • Глезете ги с подхранващи и подмладяващи маски, парафинова терапия, кремове, съобразени с нуждите ви.
  • Четете етикета на препаратите, които използвате. Има съставки, които са опасни за кожата ви.

Кои съставки в препаратите за съдове са неблагоприятни за кожата на ръцете?

Много от съставките на препаратите за миене на съдове са неподходящи за чувствителна и алергична кожа, могат да предизвикат преизсушаване на ръцете ви, както и обриви и екземи. Има и съставки, които оказват още по-трайно и неблагоприятно въздействие върху кожата. Сред тях са:

  • Формалдехид – канцерогенен е. Среща се под различни форми и следва да се избягва на всяка цена.
  • Фосфати – срещат се в много от миещите средства. Те са вредни не само за кожата ви, но и за екосистемата като цяло. Един от основните замърсители на морските басейни са и са токсични за морските обитатели. Избирайки продукти без фосфати, вие се грижите не само за здравето си, но и извършвате екологичен и природосъобразен избор, полагате грижа и за планетата.
  • SLS – това е веществото, правещо пяна. Не е опасно, но води до пресушаване на кожата, а сухата кожа, която се бели и цепи създава опасност от навлизане на инфекции през нея.
  • Триклозан – синтетична съставка, която помага за антибактериалното действие. Но триклозанът убива и добрите бактерии, а натрупването му в организма води до проблеми с функционирането на ендокринната система и до хормонални проблеми.

Какво може да направите?

Ако изберете опцията миялна машина или ръкавици, ще защитите кожата на ръцете си, но не и околната среда. Избирайте смело еко препарати, които са безопасни за здравето, красотата ви и за планетата. Съществуват множество надеждни, но щадящи средства за миене на съдовете, от които да изберете вашето.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес