Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с тези билки и храни, могат да предизвикат нежелани реакции

15 февруари 2022, 07:50 часа

Билките, колко и полезни и здравословни да са, трябва да се консумират с мярка и правилно. Ако не сте запознати с ефектите от дадена билка, по-добре се консултирайте със специалист в сферата. Те се използват като народен лек от години, но неправилната им употреба може да ни навлече много сериозни неприятности. Днес ще ви запознаем с едни от билките, които се използват най-често при здравословни проблеми, и какви нежелани реакции може да породят:

Анасон

Анасонът е познат в различните среди и като анис или резене. Чаят от анасон е полезен за здравето ни и някои проблеми, но той трябва да е пресен преди всяка консумация, а не престоял от минали дни например, тъй като плодовете му стават токсични при по-продължително престояване. Не е подходящ за хора с придружаващи проблеми като колит и стомашни язви.

Бял равнец

Белият равнец също е известна билка в нашите среди, но ахелеинът в състава му може да причини някои негативни ефекти. Ахелеинът е вещество, което под влиянието на определен ензим може да хидролизира и да придобие токсични свойства, като отделя етерично масло и цианова киселина. Те могат да бъдат отровни за нас и да предизвикат безпокойство, спазми, нервност. Не се препоръчва при пресни и отворени рани, тъй като може да ги раздразни. Подходящ е за лекуване на стари белези и инфектирани рани.

Зелен фасул

Зеленият фасул е предпочитан не само заради здравословните си ползи, но и защото е любимо традиционно ястие на много от нас. Обаче в суровия си вид може да бъде опасен за здравето и да причини възпаление в стомаха, придружено с кървене.

Зеле

Ако прекалим с хапването на прясно сурово зеле, може да предизвикаме подуване на стомаха, гадене и повръщане. 

Жълта коприва

Копривата се използва за различни отвари, супи и чайове, но специално жълтата коприва е добре да се използва свежа и прясна, да не се достига до изсушаване, за да може да извлечете максимално ползите от нейното действие.

Заешка лапа

Всяка билка трябва да се консумира с мярка, предпозирането със заешка лапа може да доведе до гадене, спазми, повръщане и раздразнения на стомаха.

Петопръстник

Петопръстникът не бива да се приема на празен стомах, за да не предивзика раздразнение. Не се препоръчва и при хора със съпътстващи заболявания на бъбреците и черния дроб.

Жълт кантарион

Така позната и любима билкова напитка, но ако предприемете лечение с жълт кантарион, имайте предвид, че може да развиете фоточувствителност и да избягвате директната слънчева светлина, както и да използвате слънцезащита. Могат да се появят симптоми като сърбеж, подуване на устните и клепачите и др.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес