Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте защо стъпалата на ескалаторите са назъбени

19 февруари 2020, 15:16 часа

Ескалаторът е транспортно съоръжение на принципа на конвейера, предназначено за вертикално и хоризонтално придвижване на хора, най-често между различни етажи в сградите.

Наподобява стълба с подвижни, свързани във верига, стъпала, задвижвани с мотор. Преимуществата му пред асансьора са непрекъснатият режим на работа и големият капацитет.

Ескалаторите се използват основно в търговски центрове и други големи магазини, метростанции или летища и в големи обществени сгради.

Замисляли ли сте се обаче защо стъпалата им са не са гладки, а назъбени?

Защо ескалаторите са назъбени?

Тънките метални канали в стълбите на ескалатора могат да направят цялата конструкция да изглежда изключително опасна, но всъщност те са там за нашата безопасност.

Каналите позволяват възходящите стъпала да се слеят в равна повърхност в горната част на ескалатора с минимално пространство между тях. По този начин, ръбът на обувката или бягащата пластмасова част няма да бъде всмукана в структурата на машината.

През есента и зимата по стъпалата на ескалаторите се събира много вода, което ги прави хлъзгави. За да се предотвратят травми на пътниците, стъпалата се сдобиват с релефни вертикални ленти. Те подобряват сцеплението между обувките на хората и стъпалата на ескалатора.

Лентите (често жълти) с метални зъби, подобни на гребен, които вървят по горния и долния ръб на ескалаторите, са там по същата причина. Тъй като стълбите изчезват обратно в дълбините на ескалатора, тези умело наречени гребенови плочи пазят всичко, което не трябва да върви с тях.

източник: www.mentalfloss.com

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес