Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ветеринар обясни защо и кога кучетата ядат трева

04 април 2023, 19:43 часа

Въпреки че кучетата са месоядни, често се случва да видите четириногите да ядат трева. През годините са се появили няколко теории за причините за това поведение. Оказва се, че не всички от тях намират отражение в реалността. Защо кучетата ядат трева?

Кучетата общуват със заобикалящата ги среда чрез поведение, жестове и звуци. Следователно, познавайки езика на тялото им, е възможно да се разчете какво е настроението им и как се чувстват в момента. 

Например позата, в която кучетата заспиват, казва много за тях. Макар че разчитането им не е трудна задача, много хора се чудят защо домашните им любимци често пъти нетърпеливо похапват трева или други зелени растения по време на разходка. 

Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми

Кучетата предпочитат да ядат месо, така че тревата не би трябвало тревата да бъде лакомство за тях. Въпреки това се случва те да я ядат почти на всяка разходка. Те не могат да я храносмилат и затова я изхвърлят почти изцяло или я повръщат веднага или след известно време. 

Съществува убеждението, че кучетата ядат трева, за да компенсират хранителните си дефицити. Този мит обаче е развенчан от факта, че кучетата, които се хранят балансирано, също ядат трева. Въпреки това се смята, че кучетата могат да посегнат към тревата, за да се принудят да повърнат. 

Всичко това се дължи на факта, че те може да са преяли. Те не се чувстват много добре и затова искат да се отърват от излишното стомашно съдържание. Те правят това, за да почувстват облекчение възможно най-бързо.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Каква е причината кучетата да ядат трева?

Въпреки че тревата не е естествена храна за кучетата, ако те я ядат от време на време и това не оказва отрицателно въздействие върху здравето им, няма причина за безпокойство. 

Оказва се, че причината може да се крие в техния инстинкт. Смята се, че кучетата ядат трева главно за удоволствие, защото харесват вкуса и миризмата ѝ. 

Освен това се смята, че ако кучетата по време на разходка са особено съсредоточени върху яденето на трева, причината може да са поведенчески проблеми. 

Ако забележите, че кучето ви похапва всеки ден трева и често повръща си струва да се консултирате с ветеринарния си лекар. Освен това, в името на здравето на вашия домашен любимец, трябва да обръщате особено внимание на това къде кучетата ядат. В градовете проблем могат да бъдат изгорелите газове, а в селските ливади и домашните градини тревата може да е замърсена с химикали. Затова следете какво поглъща вашето четириного и ако трябва вземете мерки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес