Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС потвърди решение на КЗК, с което преди 3 години санкционира ЧЕЗ с над 2 млн. лева

02 февруари 2021, 18:32 часа • 2696 прочитания

Върховният административен съд окончателно потвърди решение на КЗК от 2017-та година, с което наложи над 2 млн. лева имуществени санкции на предприятия от икономическата група на ЧЕЗ. Комисията за защита на конкуренцията тогава установи, че предприятията прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

На "ЧЕЗ разпределение България“ АД наложи имуществена санкция в размер 1 057 140 лв. за нарушението по чл. 21 от ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, с която се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени. Нарушението е извършено чрез обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЧЕЗ за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени. Също и чрез възпрепятстване на процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени.

Санкцията на "ЧЕЗ електро България“ от 1 136 400 лв. е за злоупотреба с господстващо положение, с която се дискриминират независимите търговци извън икономическата група на ЧЕЗ и се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени чрез осъществяване на обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЧЕЗ за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени, съобщават от КЗК.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес