Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В коя европейска държава има цели 16 войводства

02 юни 2024, 17:45 часа

Полша, страна с богата история и култура, не привлича само със своите забележителности, но и със своето уникално административно деление. Със закон от 1999 година, Полша е разделена на 16 войводства, които съставляват основните административни области на страната. Това деление е от съществено значение за организацията на управлението и разпределението на ресурсите в цялата държава.

Войводства

Всяко от войводствата на Полша е управлявано от войвода, който е назначен от правителството на страната. В допълнение към войводата, войводствата имат и съвет, наречен сеймик, който се състои от представители на общините и градовете в съответното войводство. Те играят ключова роля в приемането на решения, свързани с развитието и управлението на региона.

Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?

Повяти (окръзи)

Войводствата са разделени на повяти, които са по-малки административни единици, съставени от градове и села. Броят на повятите за всяко войводство може да варира значително, от 12 в някои региони до 42 в други. Това включва както същинските повяти, така и градовете със специален статус на повяти.

Полша

Гмини (общини)

Най-малките административни единици в Полша са гмините, които са разпределени в рамките на повятите. Всяка гмина има свой съвет и кмет, който се избира демократично от местното население. Гмините могат да бъдат градски, градско-селски или селски, в зависимост от наличието на градове и населени места в тях.

На кои държави английският е официален език

Важно е да се отбележи, че административното деление на Полша не винаги съвпада напълно с историческите райони на страната. Например, Силезия, Померания и Мазурия остават значими исторически региони, независимо от административните граници.

Административното деление на Полша съчетава ефективността с културното и историческото богатство на страната. Системата на войводства, повяти и гмини играе ключова роля в управлението на ресурсите и развитието на регионите. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес