Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В градината, ежедневието и готвенето: Как да използвате банановите кори?

22 май 2024, 10:00 часа

Банановата кора, както показва практиката, е многофункционален инструмент за решаване на различни битови проблеми. Разнообразните ѝ приложения се разкриват не само в областта на кулинарията, но и в градинарството, грижите за растенията, както и за битови нужди. Нека да разгледаме някои от най-интересните и необичайни начини за използване на бананови кори.

Как да използвате банановите кори у дома?

1. Полиране на обувки и сребърни изделия

Меката вътрешност на банановите кори, богата на естествени масла и восъци, е идеална за полиране на обувки от естествена кожа и еко кожа. Просто изтъркайте кожата на обувките си и вижте как ще възвърне блясъка им. Същото важи и за сребърните предмети - банановата кора ще помогне за премахване на петна, възвръщайки метала до първоначалния му блясък.

УСПЕШНИ методи за използване на бананови кори в градината

2. Защита от ухапвания от насекоми и слънчеви изгаряния

Банановата кора съдържа полизахариди, които помагат за облекчаване на възпаление и подуване от ухапвания от насекоми и слънчево изгаряне. Просто намажете с вътрешността на кората върху засегнатата област и я оставете за известно време. Това естествено средство ще успокои раздразнението и ще намали сърбежа.

3. Избелване на зъби

Калият, магнезият и манганът, съдържащи се в банановите кори, имат избелващи свойства. Просто разтрийте вътрешността на кората върху зъбите си, оставете я да действа известно време, след което измийте зъбите си. Повтаряйте процедурата няколко пъти седмично, за да постигнете снежнобяла усмивка.

Защо много градинари поливат с разтвор от бананови кори?

4. Грижи за растенията

Банановата кора не само наторява почвата, но и предпазва растенията от вредители и болести. Прахът от изсушената кора може да се използва като тор, като се добави към почвата при засаждане. Освен това, отделни части от кората могат да се използват за борба с листни въшки и паякообразни акари, като просто се поставят в почвата в основата на растенията.

5. Готвене на сочно месо

Добавянето на бананови кори по време на готвене на месото помага да се запази неговата сочност и предотвратява загарянето. Просто поставете кората на дъното на тенджерата или я използвайте, за да затворите месото при печене. Тя ще запази влагата и ще добави вкус.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес