Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Устните губят обем с възрастта - ето как да го предотвратите

17 юли 2023, 15:52 часа

Устните изтъняват и губят обем с времето. Това е естествена част от процеса на стареене. Като начало загубата на колаген е основен фактор. Колагенът е един от структурните протеини на кожата, който поддържа нещата да изглеждат плътни, стегнати и здрави. В някакъв момент от 20-те години кожата ни не произвежда достатъчно колаген, за да възстанови загубеното и така естественият ни резерв започва да намалява. В допълнение, мастните възглавнички под устните ни губят обем с времето (това се случва и на други места по лицето – мазнините под кожата се свиват и се придвижват надолу) И накрая, кожата също не произвежда толкова много овлажнители и липиди (като серамиди и хиалуронова киселина). Това означава, че кожата става по-склонна към сухота и фини линии и не изглежда толкова еластична, колкото е била преди.

Формата на устните разкрива характера

Тези промени може да са неизбежни с възрастта, но не са и без решения. Всъщност има много инструменти и навици, които могат да помогнат за възстановяване на формата и пълнотата. Ето три неща, които да започнете да правите сега, ако изпитвате загуба на обем.

Поддържайте ги хидратирани

Най-добрият навик е да държите наблизо висококачествен балсам за устни. Поддържането на кожата хидратирана е един от най-ефективните начини да я поддържате с напредване на възрастта. Най-добрите балсами за устни оставят кожата ви с чувство на комфорт с часове (повторното нанасяне през целия ден е нормално, особено ако пиете горещи течности, ядете пикантна храна или облизвате устните си).

Но не всички формули са създадени еднакви. Много балсами в крайна сметка оставят кожата по-суха от преди. За да избегнете това, важно е да намерите опция, която използва смес от овлажнители, емолиенти и оклузиви, така че да могат да се постигнат три неща: да привлекат влагата, да кондиционират бариерата и да осигурят защитен филм върху устните.

Използвайте високотехнологични, модерни продукти

Съвременните балсами за устни са високотехнологични, поддържат кожата и дават резултати без игли.

Опасно ли е прехапването на устните?

Тези продукти не дават дълготраен ефект, но го изграждат и продължават при редовна употреба. Много от тях използват хиалуронова киселина с високо тегло и производни на витамин B3, за да помогнат за изглаждане на линиите на устните, увеличаване на дефиницията, незабавно подобряване на цвета и плътност.

Поддържат и защитават кожата

Истината е, че можете да опитате всички нови, изискани лечения в света, но ако не защитавате кожата си ежедневно, това наистина не означава много.

Докато поддържането на кожата хидратирана и подхранена е жизненоважна част, това не е единственото нещо, което трябва да имате предвид. Защитата от слънце е често забравяна стъпка за зоната на устните. Незащитените ултравиолетови лъчи са основен фактор за загубата на колаген, отчитайки до 80% от видимото стареене на лицето. Винаги защитавайте устните със SPF, когато прекарвате време на открито.

Възпалението и оксидативният стрес са други допринасящи фактори, които водят до преждевременно стареене, тъй като могат да изчерпят колагена, овлажнителите и липидите. С тях е по-трудно да се справите, тъй като много неща могат да възпалят устните ви, но като цяло е добра практика да използвате богати на антиоксиданти съставки и успокояващи локални продукти. Също така трябва да бъдете нежни с зоната и да избягвате прекалено агресивните съставки. Устните са деликатни с тънка кожа и когато използвате твърде мощни съставки, това може да предизвика дразнене.

Истината е, че кожата губи колаген, мазнини и други жизненоважни компоненти с времето. Тази загуба допринася за фини линии, загуба на обем и сухота. Това важи за цялото лице, очи и да, устни. Въпреки това има смислени начини за ежедневна поддръжка на зоната, като използването на висококачествен балсам за устни, предпазването й от ултравиолетовите лъчи и нежността към деликатната кожа.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес