Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените установиха защо преработените храни са толкова вредни

23 юни 2023, 19:33 часа

Преработените храни са се превърнали в значителна част от съвременното хранене, предлагайки удобство и достъпност. Въпреки това отрицателните ефекти на тези храни върху здравето ни не могат да бъдат пренебрегвани. Ето защо преработените храни са вредни за здравето.

Липса на хранителна стойност

В преработените храни често липсват основни хранителни вещества, необходими за оптимално здраве. Обикновено по време на производствения процес те са лишени от фибри, витамини и минерали. Вместо това те са пълни с нездравословни добавки, консерванти и изкуствени съставки.

Високо съдържание на добавени захари

Преработените храни са известни с високото си съдържание на захар. Прекомерната консумация на захар е свързана с множество здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Редовната консумация на преработени храни може да доведе до нездравословен скок в нивата на кръвната захар и да допринесе за дългосрочни здравословни проблеми.

Прекалено много натрий

Преработените храни обикновено са пълни с натрий, за да се подобри вкусът и да се удължи срокът на годност. Високият прием на натрий се свързва с хипертония и повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Свръхконсумацията на преработени храни може лесно да надхвърли препоръчителната дневна норма за натрий.

Трансмазнини и нездравословни мазнини:

Много от преработените храни съдържат вредни трансмазнини, които се създават изкуствено по време на процеса на хидрогениране. Трансмазнините повишават нивата на лошия холестерол (LDL) и понижават нивата на добрия холестерол (HDL), което повишава риска от сърдечни заболявания. Освен това преработените храни често съдържат нездравословни наситени мазнини, които могат да допринесат за увеличаване на теглото и сърдечни проблеми.

Лекар: Яжте тези храни по-често и вашият мозък ще ви благодари

Химически добавки и консерванти

Преработените храни са пълни с изкуствени добавки и консерванти за подобряване на вкуса, текстурата и срока на годност. Тези химикали, като изкуствени подсладители, оцветители и подобрители на вкуса, са свързани с различни здравословни проблеми, включително алергии, хиперактивност и дори някои видове рак.

Повишен риск от затлъстяване

Преработените храни обикновено са калорични, но бедни на хранителни вещества, което води до свръхконсумация и увеличаване на теглото. Високото съдържание на захар и нездравословни мазнини в тях, както и пристрастяващият характер на преработените храни, могат да нарушат сигналите за глад и ситост, което затруднява контрола върху размера на порциите и поддържането на здравословно тегло.

Липса на хранителни влакна

Преработката често премахва или намалява съдържанието на фибри в храните. Фибрите играят ключова роля в храносмилането, регулирането на нивата на кръвната захар и поддържането на здрави черва. Недостатъчният прием на фибри поради зависимостта от преработени храни може да доведе до запек, стомашно-чревни проблеми и повишен риск от хронични заболявания.

Повишено възпаление

Много преработени храни съдържат провъзпалителни съставки, като рафинирани зърнени храни, изкуствени добавки и нездравословни мазнини. Хроничното възпаление е свързано с редица здравословни проблеми, включително автоимунни разстройства, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

5 храни за мозъка, които непременно да включите в диетата си

Нарушаване на хранителните навици

Редовната консумация на преработени храни може да наруши здравословните хранителни навици. Техният пристрастяващ характер и високото съдържание на сол, захар и нездравословни мазнини могат да доведат до глад, преяждане и предпочитане на преработените продукти пред пълноценните и питателни храни.

Общо отрицателно въздействие върху здравето

Консумацията на преработени храни се свързва с по-висок риск от хронични заболявания, включително затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови проблеми и някои видове рак. Приемането на диета, богата на цели, непреработени храни, е от решаващо значение за поддържане на оптимално здраве и предотвратяване на тези заболявания.

Преработените храни са нездравословни поради липсата на хранителна стойност, високото съдържание на захар и натрий, наличието на трансмазнини и нездравословни мазнини, химически добавки и консерванти, повишения риск от затлъстяване, липсата на фибри, потенциала за стимулиране на възпаления, нарушаването на хранителните навици и цялостното отрицателно въздействие върху здравето в дългосрочен план. Изборът на пълноценни, непреработени храни и свеждането до минимум на консумацията на преработени варианти е от съществено значение за насърчаване на благосъстоянието и предотвратяване на хронични заболявания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес