Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха полезна или вредна е сауната

17 юни 2023, 09:15 часа

Сауните се използват от векове като форма на релаксация и терапевтично лечение. Известно е, че тези изпълнени с топлина помещения осигуряват многобройни ползи за здравето, но те също така са свързани с някои потенциални рискове. Полезността или вредата от сауните зависи от различни фактори, включително индивидуалното здравословно състояние и правилната употреба.

Сауните предлагат няколко предимства, които могат да насърчат благосъстоянието. Интензивната топлина в сауната предизвиква изпотяване на тялото, което спомага за премахването на токсините и замърсяванията от кожата. Изпотяването може да допринесе и за подобряване на кръвообращението и увеличаване на сърдечния ритъм, което осигурява своеобразна сърдечно-съдова тренировка. Редовното използване на сауна се свързва с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, като хипертония и сърдечни болести.

Освен това сауната може да помогне за отпускането и възстановяването на мускулите. Топлината стимулира притока на кръв към мускулите, като спомага за облекчаване на напрежението и болките. Сауните често се използват от спортисти, за да подпомогнат заздравяването на мускулите и да подобрят възстановяването след тренировка. Освен това топлината може да помогне за облекчаване на сковаността на ставите и подобряване на гъвкавостта, което прави сауните полезни за хора със заболявания като артрит.

Как влияе сауната на мозъка

Сауните могат да осигурят и ползи за психичното здраве. Топлината и релаксацията, предизвикани от сауните, могат да помогнат за намаляване на стреса, за по-добър сън и за облекчаване на симптомите на тревожност и депресия. Много хора смятат, че сауните са спокойна и подмладяваща среда, която предлага почивка от ежедневния стрес.

Важно е обаче да се вземат предвид потенциалните рискове, свързани със сауните. Продължителното или прекомерното излагане на висока температура може да доведе до дехидратация и прегряване, особено при хора с определени заболявания или бременни. За да се избегнат тези рискове, е изключително важно да се поддържа хидратация и да се ограничат сеансите в сауната до разумна продължителност.

САУНА И ПАРНА БАНЯ: Как всяка от тях влияе различно на тялото ви

Освен това лицата с определени здравословни състояния трябва да бъдат внимателни при използването на сауни. Хората със сърдечносъдови проблеми, ниско кръвно налягане или дихателни заболявания трябва да се консултират със здравен специалист, преди да използват сауна. По същия начин лицата, които приемат лекарства, влияещи на сърдечния ритъм или кръвното налягане, трябва да потърсят лекарски съвет, преди да се включат в сауна.

Сауните могат да бъдат полезни за подобряване на физическото и психическото състояние. Те предлагат ползи като детоксикация, подобрено кръвообращение, мускулна релаксация и намаляване на стреса. Важно е обаче сауните да се използват отговорно и да се отчитат потенциалните рискове, особено за лица с основни здравословни проблеми. Консултацията със здравен специалист може да помогне да се определи дали използването на сауна е подходящо и безопасно за дадено лице. Ако разберете ползите и вземете необходимите предпазни мерки, сауната може да бъде ценно допълнение към здравословния начин на живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес