Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени посочиха ползи или вреди от използването на микровълнова фурна

03 май 2023, 10:44 часа

Предпочитанията, готова храна, както и самото сготвяне, да се осъществява не по класическия начин – чрез топлообмен, а с помощта на високочестотно електромагнитно лъчение, са обосновани, че по този начин съществено се съкращава времето за провеждането на тези готварски процедури и домакините могат да реализират и редица други дейности.

Действително, продажбите на микровълновите фурни постоянно нарастваха през последното десетилетие и в края на 2020 г надвишават 135 милиона в световен мащаб. Едновременно с това обаче, зачестиха дискусиите относно вредата върху организма на излъчваното от фурните лъчение.

Действително, за загряване на храната в микровълнова фурна се използват високочестотни електромагнитни вълни, генерирани благодарение на вибрацията на вградения си магнетрон, при което определени видове молекули (с голям диполен момент, каквито са тези на водата и на мазнините) поглъщат енергия и протича т.нар. диелектрично нагряване. За защита от това, несъмнено, вредно на клетъчно ниво лъчение, в микровълнова фурна са монтирани метални решетки с отвори, многократно по-малки от дължината на излъчваните вълни, така че тяхното разпространение извън камерата се свежда практически до нула.

Нещо повече, микровълновите фурни са снабдени с допълнителна, независима защита, която изключва източника на излъчването при отваряне на вратата по време на готвене или загряване на храна. Но докато въпросите, свързани с директното облъчване на хората изглеждат на практика решени, то не така стоят въпросите относно вредата на микровълните върху загряваната/готвената храна.

Как работи микровълновата печка, която използваме всеки ден?

Проучванията показват, че сложните молекули, от които са изградени хранителните вещества, подложени на лъчение в микровълнова фурна, се деформират и, при редовно консумиране на така приготвена храна, с голяма вероятност е възможно образуване на тумори в организма. Многобройни експерименти водят до заключение, че полезността на храна, загрята в микровълнова печка, се снижава до 3%. Нещо повече, още през 90-те години на 20-я век, швейцарецът Ханс Улрих Хертел публикува шокиращи данни, показващи съществуването на връзка между продължителната консумация на загрявани в микровълновата фурна храни и появата на злокачествени тумори.

Изследванията продължаваха и продължават да трупат обезпокоителни факти. Така например, потвърдено бе, че чесънът, загряван в микровълнова фурна, губи флавоноидни антиоксиданти, които имат доказан профилактичен ефект по отношение на раковите заболявания
Също така, при размразяването на замразени плодове или/и зеленчуци с помощта на микровълново загряване, техните глюкозидни и галактозидни фракции се трансформират в канцерогени такива! 

Обобщено, структурното разграждане в резултат от въздействието на микровълните върху храните, води до намаляване на тяхната полезност с от 60 до 90 % за всички, подлагани на тестове продукти, като същевременно, бионаличността на витамините от група В, С и Е, основните минерали и веществата, предотвратяващи аномалиите се оказва значително намалена.

Вредно ли е използването на микровълнова фурна?

Един косвено вреден за здравето резултат от консумирането на набързо сготвени или загрявани храни в микровълнова печка е, че по-бързото и лесно приготвяне на храната, подтиква хората да ядат все по-често, провокирайки така затлъстяване. В същото време, приготвените ястия са със силно ограничена малко полезност, тъй като в тях има огромно количество мазнини и консерванти, което, от своя страна, води до проблеми със сърдено-съдовата система. Най-сетне, проучвания показват, че микровълновата радиация засяга в огромна степен хора, използващи пейсмейкъри. 

От друга страна се доказа, че при използване на микровълнови фурни се отделя повече въглероден диоксид, отколкото при работата на двигателите с вътрешно горене, като при това значително се увеличава количеството консумирана електроенергия – две обстоятелства, които директно оказват негативен ефект върху опазването на околната среда.

При това положение е препоръчително, първо, микровълновата фурна да се замени със съд за варене в атмосфера на водна пара; второ, да се избягва купуването на бързи готови ястия, а да се отделя време за здравословно готвене; трето, да не се допускат в никакъв случай деца или/и бременни жени, както и хора със сърдечни проблеми, на разстояние по-малко от 1 м от работеща микровълнова фурна.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес