Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха причините за сивата коса

12 април 2024, 05:45 часа

Всички жени имат различен подход към сивата коса: Може да се страхувате от това и веднага да си запишете час при фризьор, а може да решите грациозно да отгледате сивата си коса. Но ако сте от тези, които искат да изкоренят този признак на стареене, имаме много добри новини за вас.

Още: Как да си направим масло от розмарин - гарант за блестяща коса?

Проучвания

Според ново проучване на Югозападния медицински център на Тексаския университет в САЩ, учените може би са открили лек за сивата коса. Докато наблюдавали образуването на някои ракови тумори при мишки, изследователите открили, че протеин, наречен фактор на стволовите клетки (или SCF), е отговорен за пигментацията на косата. Всъщност, ако се отървем от него, косата побелява.

Тази новина идва като вълнуващо разкритие, тъй като изследователите вече знаят какво се случва, когато стволовите клетки се придвижват надолу към основата на космените фоликули и кои клетки в космения фоликул произвеждат SCF. Клетките с SCF взаимодействат с клетките, които създават пигментация, за да се получат накрая цветни косми. Учените откриват, че при мишки без клетки, съдържащи протеина, косата е посивяла, а след това е побеляла с възрастта.

Изводи

"Въпреки че този проект започна с цел да разберем как се образуват някои видове тумори, в крайна сметка научихме защо косата посивява и открихме самоличността на клетката, която пряко поражда косата", казва в съобщение за пресата д-р Лу Ле, доцент по дерматология в UT Southwestern. "С тези знания се надяваме в бъдеще да създадем локално съединение, което безопасно да доставя необходимия ген в космените фоликули, за да коригира тези козметични проблеми."

Така че по принцип на хоризонта може да се появи лек за без използването на бои.

Още: 4 грешки, които често допускаме в грижата за косата

Въоръжени с тази информация, учените сега се опитват да установят дали клетките SCF губят способността си да функционират с напредването на възрастта. Освен че ще намерят решение на проблемите със сивата коса, изследователите ще се вгледат по-отблизо в причините за стареенето ни като цяло.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес