Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Мухите могат да пренасят птичи грип

12 август 2024, 17:00 часа

Един случай на инфекция в птицеферма наложило избиването на цялото стадо. В Япония били регистрирани рекордните 326 огнища на птичи грип през зимния сезон 2022-2023 г. Това довело до смъртта на 17,7 милиона птици. Тогава било установено, че мухите могат да пренасят инфекцията.

Имало и смъртни случаи сред хората. Така 56-годишна жена от провинция Гуангдонг починала при епидемията от птичи, заразена от домашните си птици.

Най-лошото е, че дивите птици разнасят заразата по време на пролетната миграция. Огнища на вируса през 2023 г. възникват в няколко региона на страната. И тази година има регистрирани случаи на грип в птицефермите.

Птичият грип причинява значителни щети на птицевъдната индустрия, а също така представлява голям риск за хората. Важно е да се разбере как се разпространява вирусът, за да се предотврати появата на нови огнища, смятат учените.

В своето изследване учените изследват колония от диви жерави в град Изуми в Южна Япония. През зимата, по време на пиковия сезон на птичия грип, хиляди жерави мигрират в района. Така миналата година 1600 жерава от колония от 10 000 птици умрат заради вируса.

Възможна ли е пандемия от птичи грип?

Подозрението пада върху месните мухи или мършовите мухи от вида Calliphora nigribarbis. За разлика от братовчедите си, тези насекоми са активни през зимата, което съвпада с пика на сезона на птичия грип.

Това и привличането им към животинска плът и изпражнения ги прави главни заподозрени за разпространение на вируса.

Учените поставили капани за насекоми на различни места в града. Успели да бъдат събрани 648 мухи, от които 14 се оказали носители на вируса на птичия грип. Освен това, повечето от заразените са били уловени в близост до колония от жерави.

Числото 14 може да изглежда малко, но означава, че 2,2% от мухите са заразени с вируса. Това е огромен процент в сравнение с други болести, разпространявани от насекоми, споделят страховете си учените.

Как възниква инфекцията?

Мухите прихващат вируса, като кацат по плътта на заразени мъртви птици или техните биологични отпадъци. След това замърсяват различни повърхности, вода и храна. Птиците се разболяват при контакт със замърсени повърхност или при поглъщане на замърсена муха, вода или храна.

За един ден насекомите са в състояние да прелетят поне 2 км и могат лесно да достигнат птицеферми и популации от диви птици в радиус от 4 км.

Като поддържаме зоните чисти и използваме методи за борба с мухите като фини мрежи или инсектициди, можем да намалим риска от разпространение на вируса в птицефермите на закрито. Въпреки това, във ферми на открито и популации от диви птици контролът върху мухите е невъзможен.

Това е стряскаща констатация и е нужно да я имаме предвид, ако искаме семейството и домашните ни любимци да са здрави и да няма опасност някоя муха да ги зарази с нещо.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес