Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убива хиляди хора годишно: Защо мухълът в дома е опасен и как да се отървете от него?

25 ноември 2023, 19:19 часа

Много хора поне веднъж са срещали мухъл в домовете си. Особено често се появява в тъмни и влажни помещения. Но какво да направите, ако черните петна започнат да „превземат“ стените в целия апартамент?

Мухълът не е рядко явление. Ако случайно оставите кутия с храна на масата за една нощ или затворите вратата на банята след водни процедури, без да оставите помещението да изсъхне правилно, на повърхността веднага се появяват характерни петна. Изглеждат безобидни само на пръв поглед.

Ако видите черен мухъл, трябва да го почистите веднага

Какво е мухъл и защо е опасен за здравето?

Мухълът е един от най-старите живи организми на Земята. „Израстъците“ могат да се появят на всяка повърхност при благоприятни условия. Гъбата особено обича топлината и влагата, които често се срещат в баните.

Общо има повече от сто хиляди вида плесени. Те се различават един от друг по цвят, форма и степен на опасност. Повечето от тях са абсолютно безвредни за човешкото тяло, но са изключително редки в ежедневието.

Всичко започва със знаци, на които мнозина не обръщат нужното внимание. И със сигурност не ги свързват с потъмняване на стените или тавана. Много по-често хората подозират, че имат настинка или грип. Характерните симптоми са объркващи:

·       хрема;

·       общо неразположение, слабост;

·       главоболие;

·       бърза уморяемост.

В изключително редки случаи, когато имунната система на човек е силно отслабена, спорите на мухъла могат да проникнат в белите дробове и да станат катализатор за аспергилоза, гъбична инфекция на долните дихателни пътища.

Често ужасно заболяване може да се забележи само в изключително напреднали случаи, когато човек вече страда от хемоптиза и непоносима болка в гърдите.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Как да се отървете от мухъла в дома си веднъж завинаги?

Премахването на гъбичките започва с проверка на засегнатата повърхност и подготовка на силни химикали. На първо място, дезинфекторът елиминира микроорганизмите и вирусите, които летят във въздуха, а след това използва продукт, който неутрализира самите гъбички. Агресивният разтвор е в състояние да проникне в бетона на дълбочина до 15 сантиметра. Друго предимство на професионалното почистване е неговата бързина.

Най-често причината за появата на мухъл в апартамента, според експерта, са течащи шевове по фасадата на сградата и късно включване на отоплението.

Също така гъбичките често растат в апартамент след наводняване на съседи отгоре.

Бездействието е изпълнено със сериозни здравословни проблеми, особено ако в семейството има деца. Можете също да опитате сами да премахнете плесента. За да направите това, трябва да закупите силни химикали и надеждни предпазни средства - респиратор и ръкавици.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес