Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тъканите за спално бельо, които ви гарантират здрав сън

17 октомври 2022, 15:37 часа

Според учените около ⅓ от живота си прекарваме в сън и ако материалът на спалното бельо е с незадовлително качество, може да ни навреди.

Естетика

Спалното бельо е важен интериорен елемент като завесите или килима. Ние отделяме време, пари за ремонт и обзавеждане на апартамент, а към спалното бельо имаме минимални изисквания.

Здраве

Не само ортопедичният матрак влияе върху здравето, но и тъканта на спалния комплект. Синтетиката не позволява на кожата да диша, наелектризира се.

Вредно ли е да спите на лявата си страна?

Качество на съня

Липсата на сън води до задържане на стреса, влошаване на паметта, тревожност и бързо наддаване на тегло.

Спестяване

Добрият домашен текстил не може да бъде евтин. Тъканта, като правило, е плътна, издръжлива, не избледнява след пране.

Коя е най-подходящата тъкан за спалното бельо?

1. Ранфорс е най-добрата материя за леглото

Това е една от разновидностите на поплин, неговата подобрена версия, която се характеризира с устойчивост на износване. Приятна на допир, плътна структура заради специалният начин на тъкане - нишките са усукани, а не положени в права линия. Ранфорс бельото не се поврежда при пране и пропуска въздух, абсорбира добре, изпарява влагата. С такъв комплект ще ви е удобно дори и в най-горещия ден.

2. Сатенът е един от най-добрите платове за спално бельо.

Счита се за първокласен материал. Повърхността на тъканта е гладка и приятна на допир, с лека коприна - приятно и удобно е да спите на такова бельо. Устойчивостта на цветовете е на най-високо ниво. Не се поврежда по време на пране и не избледнява на слънце.

3. Груб калико - достъпен материал за спално бельо

Материята е плътна, приятна на допир. Произведено по технология на директно тъкане. Не натрупва статично електричество по повърхността, се използва често за изработка на детско спално бельо. Държи топло през зимата и хладно през лятото.

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

4. Коприната е най-добрият, но най-скъп материал за спално бельо.

Естественият материал не предизвиква дразнене на кожата и появата на алергии. В копринените влакна не живеят акари и други патогенни микроорганизми, така че платното е подходящо за хора с респираторни заболявания и бронхиална астма. Поддържа хладно в горещото и топли в студеното. Изисква нежно пране на 30 градуса.

5. Лен

В сравнение с други материи, ленът е груба материя, но с прането омеква. Комплект спално бельо е изключително траен. Много се мачка - това е основният му недостатък. Хигроскопичен - бързо абсорбира влагата и се изпарява. Поддържа оптимална температура през всеки сезон.

Вредно ли е прекаленото спане?

6. Поплин

Поплинът не се свива, не се нуждае от някакава специална грижа и съхранява първоначалния си цвят за дълго време. Но не прекалявайте с температурата при пране - той бързо ще започне да се износва. Приятно е да спите на такова спално бельо по всяко време на годината: има добър топлообмен, перфектно абсорбира влагата.

7. Фланела

Това платно е най-подходящо за студения сезон. Фланелът има плътна, леко "пухкава" текстура. В състава - вълнени и полувълнени конци. Материята е дишаща, абсорбира добре, изпарява потта. Но през лятото ще бъде много горещо.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес