Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туитър навърши 7 години

21 март 2013, 17:37 часа

"Не е пресилено да кажем, че за седем кратки години Туитър промени начина, по който светът общува. Той ни дава всичката власт гласът ни да се чува и да се свързваме лесно и мигновено с други хора, които се интересуват от същите неща като нас, независимо дали става дума за политика или спорт, Джъстин Бийбър или сериала Абатство Даунтън. Туитър прави света по-малък", заяви писателката и журналист Кейт Бъсман, автор на книгата "Годината на Туитър: 365 дни в 140 символа".

Първият туит е изпратен в Сан Франциско, Калифорния, от създателя на сайта за микроблогинг Джак Дорси на 21 март 2006 г. Днес има 200 милиона потребители в света, като 10 милиона са активните потребители само във Великобритания.

"Туитър промени баланса на силите в обществото. Компаниите бяха принудени да променят маркетинговата си стратегия, тъй като сега потребителите се вслушват повече в коментарите на други потребители, отколкото в лъскавите билбордове и тв рекламите. Политиката се промени завинаги, защото потиснатите малцинства намериха начин гласът им да бъде чут и свалиха несправедливи управления. Журналистиката навлезе в нова ера, сега новините се появяват мигновено в нашия таймлайн и качваме в Туитър собствени видеа и мнения, като създаваме новини, а не само ги потребяваме", заяви изследователката на интернет етиката Вики Бийчинг.

Туитър позволява да се публикуват съобщения от 140 знака или по-малко, макар че 40% от потребителите не изпращат туити, а използват платформата, за да следват други потребители. Множество звезди отбелязаха днес рождения ден на Туитър. Сър Ричард Брансън, Гари Линекер и Роби Уилямс бяха сред популярните личности, които изпратиха туити, споделяйки мисли за социалната мрежа.

Ето и няколко интересни факта за Туитър:

400 милиона туита се изпращат всеки ден.

Необходими бяха три години, два месеца и един ден за изпращането на първия един милиард туита в платформата. Същият брой днес се изпраща на всеки два и половина дни.

Хаштагът, идеята за който е предложена от потребител, се появява за първи път в Туитър през август 2007 г.

Опцията ретуит е създаден през август 2009 г., повече от три години след пускането на платформата.

Най-ретуитваният туит до момента е посланието на президента на САЩ Барак Обама: "Още четири години", след като спечели президентските избори на 6 ноември 2012 г. То е ретуитнато над 811 000 пъти.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес