Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва да внимавате с ароматизираната тоалетна хартия – ето защо

28 януари 2022, 16:40 часа

Изборът от тоалетна хартия, предлагана на пазара, е наистина широк, вариращ от обикновена бяла до ароматизирана и цветна. Освен това много производители използват различни маркетингови трикове, за да убедят потребителите, че техният продукт е по-добър. Въпреки това, въпреки че ароматът и цветът изглеждат привлекателни, това са основните неща, които трябва да имате предвид, когато пазарувате тоалетна хартия.

Опасностите от ароматизираната тоалетна хартия

През 1987 г. Американската администрация по храните и лекарствата забрани използването на определени цветове и аромати във фармацевтичната индустрия. Проучванията върху животни показват, че определени цветове и аромати могат да доведат до развитие на тумор. Добавянето на различни изкуствени аромати и оцветители към тоалетната хартия излага на риск човешкото здраве.

Основният проблем с ароматните химикали в тоалетната хартия и много други продукти за лична хигиена е, че те могат да съдържат почти всичко. Компаниите имат право да изброяват аромата на етикета като общ термин за маса от химикали и съединения.

Информацията за отделните използвани химикали не подлежи на разкриване; смята се за "търговска тайна". Ето защо, когато човек се избърсва с ароматна тоалетна хартия, той излага интимните си части на много химикали, някои от които могат да бъдат токсични.

Синтетичните ароматни химикали са вредни

Химикалите в ароматната тоалетна хартия могат да доведат до инфекции на пикочните пътища.

По-голямата част от синтетичните ароматни химикали се произвеждат от нефтохимикали. Това означава, че те могат да включват токсични вещества като фталати и производни на бензол.

Само фталатите са свързани с хормонален дисбаланс, неврологични проблеми, затлъстяване, репродуктивни затруднения и някои видове рак. Те са само един от многото химически видове, които могат да бъдат намерени в категорията "аромат" за тоалетна хартия.

Оцветителите в тоалетната хартия отделят токсини

Цветната тоалетна хартия е направена с помощта на изкуствени багрила, които могат да раздразнят интимните зони.

Много ароматни тоалетни хартии също се предлагат в забавни цветове, от ярки нюанси до пастелно лилаво, розово, зелено и синьо. Някои сортове без мирис също могат да бъдат цветни. Въпреки че това може да изглежда като забавен начин да добавите малко цвят към банята, те не са безобидни. Много изкуствени багрила са свързани с лоши ефекти върху здравето и могат да раздразнят интимните зони по същия начин като ароматните химикали.

Поради потенциалния дразнител и тъй като изкуствените багрила могат да влязат в кръвния поток през кожата, най-добре е да се придържате към матовите нюанси на тоалетна хартия.

Други опасности за здравето, породени от ароматизирана тоалетна хартия

- гъбична инфекция

Един от най-честите въпроси, които гинекологът задава на пациент с гъбична инфекция, е дали тя използва цветна и ароматна тоалетна хартия. Експертите потвърждават, че има връзка между гъбичната инфекция и честото използване на цветна хартия.

- рак на маточната шийка

Цветната тоалетна хартия може да повлияе на женската репродуктивна система и да увеличи риска от рак на маточната шийка.

Най-добрият избор е неароматна, нерециклирана тоалетна хартия, която е избелена с кислород или озон (или водород). 

 

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес