Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три симптома на инфаркт, които могат да се появят при жената месец преди атаката

29 септември 2024, 21:30 часа

 

Няма много време за спасяване на човек с инфаркт. Въпреки всички постижения на съвременната медицина много пациенти с инфаркт умират през първите 7 дни на заболяването. И най-често причината за това е ненавременната помощ. Често пренебрегваме сигналите, които тялото ни изпраща. В края на краищата наоколо има толкова много неща за вършене, „сега ме боли, скоро ще мине от само себе си“, мислят много хора.

„Дори когато инфарктът вече е настъпил, човек често не разбира какво се случва и чака облекчение. Това е най-нещастната грешка, защото има много малко време, буквално 2 часа, за да се коригира ситуацията и да се избегнат сериозните последици“, казва кардиологът Анна Кореневич.

Още: Кардиолог: Тази храна предпазва от инфаркт, яжте я 1 път на ден

Кога сърдечният удар може да бъде предвиден предварително

Оказва се, че някои симптоми се появяват целият месец преди сърдечносъдовата катастрофа. До този извод е стигнала група европейски учени, пише изданието Express. Експертите са анализирали състоянието на 500 жени, които са претърпели сърдечен удар. Оказало се, че 95% от жертвите са страдали от следното месец преди атаката:

  • силна умора;
  • задух;
  • проблеми със съня.

Интересна подробност: мъжете страдат от болки в гърдите - основният симптом на инфаркта, по-често от жените. Както са установили учените, само част от изследваните лица са изпитали този неприятен симптом.

Още: Заради бас: Руснак направи 239 лицеви опори и попадна в болница с инфаркт

Основни симптоми на сърдечен удар

  • Болка в гърдите;
  • изтръпване в лявата страна на гръдния кош;
  • замайване;
  • силно изпотяване;
  • болка, която се излъчва към лявата ръка;
  • объркване.

Експерти от Медицинското училище в Харвард решават да систематизират различни дългосрочни проучвания, свързани с женските инфаркти. Учените съставили списък на симптомите, които най-често се появяват при жените няколко дни преди инфаркт.

Ето до какво са стигнали:

Още: Учени: Тези хора са по-нисък риск от инфаркт и инсулт

Необичайна умора - 71% от анкетираните

Смущения в съня - 48%

Задух - 42%

Раздразнен стомах - 39%

Тревожност - 36%

Повишена сърдечна честота - 27%

Слабост в ръцете - 25%

Промени в мисленето или паметта - 24%

Проблеми със зрението - 23%

Загуба на апетит - 22%

Изтръпване на ръцете/предмишниците - 22%

Затруднено дишане през нощта - 19%

- Дори когато инфарктът на жертвите е бил „в разгара си“, само около една трета от жените са изпитали „класическия“ симптом на болка в гърдите. Вместо това списъкът включва задух, слабост и безсъние. Бихме искали жените да запомнят тези симптоми, за да не бъдат пренебрегвани - заключават изследователите.

 

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес