Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са първите 2 симптома на нарушен метаболизъм!

14 ноември 2023, 13:44 часа

Ако тренирате периодично, контролирате ежедневните си хранения и въпреки това наддаването на тегло продължава да бъде проблем, вероятно сте чували, че вината е забавеният ви метаболизъм.

Д-р Даниел Стелин разказва следното. 

Всъщност, енергийният метаболизъм е различен при всеки човек. Фактори като пол, тегло и възраст могат да повлияят на основните функции на организма: поддържане на сърдечния ритъм, контролиране на дишането, кръвното налягане и телесната температура и т. н.

Първи симптом: небалансирано хранене

Ако консумирате само свръхпреработени храни и замразени ястия, тялото ви ще възрази: нещо не е наред. Дайте приоритет на по-голямата консумация на плодове, зеленчуци и бобови растения заедно с други храни като постни протеини, пълнозърнести храни, ядки и маслодайни семена, така че метаболизмът ви да е активен през целия ден.

Втори симптом: обезводняване

Не само храната е важна за поддържане на енергичен метаболизъм, но и добрата хидратация. Научно доказано е, че поддържането на добър воден баланс през целия живот може да намали рисковете от дегенеративни заболявания и да помогне за контрол на телесното тегло.

Разбиха мита за забавения метаболизъм след 30-годишна възраст

Наднормено тегло

Това е може би най-известният симптом за бавен метаболизъм. Постоянното наддаване на тегло и трудностите при загуба на тези излишни килограми изникват главно поради изгарянето на по-малко калории.

Неконтролируем апетит

Когато има метаболитни промени, гладът често не се задоволява, което кара индивида да преяжда. Така се отслабва трудно, и бързо се наддава на тегло: когато метаболизмът не работи правилно, тялото започва да използва по-малко енергия. В резултат на това започват да се натрупват калории, които трябва да се трансформират в енергия.

Естетични промени

Косопад, суха кожа и напукани пети: проблемите с щитовидната жлеза имат симптоми, които се разкриват в косата и кожата и тези признаци може да показват, че метаболизмът е по-бавен от обикновено. Чупливи нокти, падаща коса, целулит... тези и други симптоми сочат, че тялото не може да усвоява правилното количество мазнини през целия ден. При това не възстановява необходимите витамини, за да изглеждат косата и ноктите ви здрави.

Постоянна умора

От момента, в който се събудите, до момента, в който заспите, изглежда, че умората никога не ви напуска. Това също може да е симптом на бавен метаболизъм.

Ако изпитвате някой от тези симптоми, не забравяйте да изберете консултация с вашия диетолог, за да разберете своята основна скорост на метаболизма и най-подходящия план за хранене в ежедневието ви.

Но какво може да се направи, за да бъде променена тази ситуация?

1) Пийте повече вода

Водата е основна за транспортирането на витамини, минерали и хормони и за функционирането на червата, както и спомага за премахването на токсините от организма. Препоръчително е да пиете поне 8 до 10 чаши вода на ден. Специалистите също препоръчват студена вода - тя ускорява повече метаболизма, тъй като човешкият организъм работи по-усилено, за да затопля водата до телесната температура.

Как да забавим метаболизма си - ето кога трябва да го правим!

2) Правете физически упражнения.

Някои по-нови практики за физическо обучение се състоят от интензивни и кратки интервални тренировки. Това усилва потреблението на кислород от тялото - което води до увеличаване на основната скорост на метаболизма. Съществува и такава форма на тренировка, която е повлияна от бодибилдинга и е известна като HIRT (тренировка с високо интензитетно съпротивление).

3) Яжте добре

За да поддържате задоволителен метаболизъм, в организма ви винаги трябва да има храна за преработка. Важен съвет: по време на почивки или периоди на глад е добре да се консумират за предпочитане постни протеини - това генерира метаболитно ускоряване поради свойството на тези храни да увеличават калорийния разход (калориметрия).

Внимание! Статията е само за сведение и информация. Избягвайте самолечение и търсете винаги медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес