Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 плашещи находки, които все още вълнуват умовете на учените

20 август 2024, 07:15 часа

По правило през август археолозите работят активно и извършват многобройни разкопки. Заслужава да се отбележи, че археологията има огромен принос за развитието на човечеството и познаването на миналото, което понякога е обвито във воал от тайни.

1. Мумифицирани глави на животни в храма на фараона

В древния град Абидос археолозите са открили нещо странно и плашещо. Докато изучавали храмовия комплекс на египетския фараон Рамзес II, те открили повече от 2000 мумифицирани овнешки глави, както и още няколкостотин глави на други животни.

Смята се, че всички те са служили за приношения на починалия владетел, но Рамзес II умира през 1213 г. пр.н.е., а главите са оставени почти хиляда години по-късно. Има предположение, че по този начин египтяните са се опитали да съживят Рамзес, но все още не е възможно да се разбере истинската цел на тези глави.

Загадки на природата, които нямат обяснение

2. Теракотена армия

Археолозите и изследователите са открили, че тези войници са били направени, за да защитават император Цин Ши Хуанг в отвъдния живот, но къде е отишъл самият владетел не е известно. Археолози от цял свят се опитват да намерят гробницата му, която според легендата е цял дворец с много съкровища и подземни тунели.

3. Атлантида

Великият философ Платон пише за съществуването му през 360 г. пр.н.е. Той твърди, че Атлантида е потънала преди около десет хиляди години, но преди изчезването си е била най-силната морска сила. Вероятно Платон просто е съчинил красива приказка, иначе откъде е взел тази информация? Въпреки това, съвременното общество вярва в това и е нетърпеливо да намери изгубения град, защото това ще бъде истински пробив в света на археологията. Интересът се подхранва от необичайни морски находки, открити в различни части на света и чийто произход е неизвестен.

Учени разгадаха 500-годишна загадка, поставена от Леонардо да Винчи

4. Подземен град Деринкую

Мащабният подземен град Деринкую се намира в Турция (провинция Невшехир). Размерът му е впечатляващ, тъй като достига до около 80 метра дълбочина и се състои от осем нива. По време на проучването беше възможно да се установи, че подземието е построено през осми век пр.н.е. Първоначално там са живели древните фригийци, а по-късно християните, които се крият от преследване, правят Деринкую свое убежище. Учените не могат да обяснят как древните хора са успели да построят (по-точно да изкопаят) цял град и за какви цели са го използвали.

5. Каменни лабиринти на остров Болшой Заяцки

Тази находка е открита на територията на съвременна Русия. Остров Болшой Заяцки има скромна площ (около 2,5 кв. Км), никой не живее на него - поне сега. Но преди хиляди години тук очевидно е живяла необичайна цивилизация. Факт е, че на островът са открити впечатляващи каменни лабиринти, които според изследователите са на повече от 32 хиляди години. Целта и методът на изграждане на тази структура не могат да бъдат дешифрирани.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес