Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 20 интересни факти за насекомите

18 май 2022, 14:20 часа

Природата около нас е невероятен свят. Това е хармонична система, в която всичко е обмислено до най-малкия детайл и всичко е в равновесие.

Задачата на всеки човек е да не нарушава екосистемата, да се отнася с уважение към всички живи същества.

Прекрасният свят на насекомите

1. Малки, много малки и дори миниатюрни насекоми са се появили на Земята преди 400 милиона години и са надживели динозаврите.

2. Насекоми – клас безгръбначни членестоноги. Науката ентомология се занимава с тяхното изследване и първите писмени свидетелства за тях са открити в древноегипетските папируси.

3. До момента са описани повече от 1 милион насекоми.

4. Знайте: те са навсякъде - във всички географски ширини и на всички континенти, с изключение на крайните полярни райони. Всички екосистеми, от сухите пустинни райони до планинските върхове, са обитавани от насекоми. Те пълзят, бягат, скачат, летят и плуват. Много представители имат ужасяващ или измамно красив външен вид, други имат уникални способности, благодарение на които оцеляват в различни условия.

5. Разчитате ли на навигатори и компас? Не в полет, а в специален кръгов и размахващ танц, те предават всички необходими сигнали на своите роднини и извършват прости геометрични изчисления.

6. Според законите на аеродинамиката пчелите и бръмбарите не могат да летят.

7. Пчелите имат пет очи и два стомаха.

8. Водното конче е най-бързото насекомо. Развива скорост до 60 км/ч. Всяко нейно око е съставено от 20 000 лещи.

9. Вкусовите рецептори при пеперудите са разположени на задните крака.

10. Мухите живеят близо до мястото, където са се родили. Но понякога те са издухвани от вятъра.

11. Мравката е най-силното животно на планетата. Едно насекомо вдига тежест десет пъти по-голяма от нейната. Освен това мравките чуват с краката и коленете си, улавяйки вибрациите на земята. Ако срещнат водна или растителна бариера, те образуват „жив“ мост от телата си. Мравките никога не спят.

12. Мравките, търсещи храна, се връщат у дома, фокусирайки се върху собствените си пътеки със следи от феромони.

13. Светулките използват светлината като комуникация, като подават различни сигнали на близките.

14. Водното конче концентрира вниманието като човек, напълно се изключва от външните стимули.

15. Насекомите не могат да обръщат главите си. Само богомолките имат тази способност. Освен това те също поглеждат назад. Между другото, богомолката е една от най-големите. Размерът на тялото на женската достига 13 см. Те имат удивителна способност да имитират едноименните орхидеи. Тези странни и красиви насекоми живеят на Канарските острови и Северна Африка.

16. Скорпионът може да живее без храна 2 години, а кърлежът – цели 10.

17. Жизненият цикъл на различните насекоми варира от няколко часа до десетки години.

18. Мравките, пчелите, осите, термитите са социални насекоми. Те живеят в съвместно изградено гнездо, кошер, термитник или мравуняк, заедно се грижат за потомството си и ясно си поделят отговорностите: размножаване, изграждане и защита. Гнездата им са с идеален дизайн, който поддържа нормална вентилация и влажност на въздуха.

19. Насекомите съставляват почти 90% от всички животни на нашата планета. Те опрашват повече от 80% от растенията. Това са не само цветя, но и огромен брой култури.

20. Насекомите регулират броя на организмите, с които се хранят, те са в основата на храненето на много животни, разрохкват почвата и я обогатяват с хумус, а също така играят санитарна роля – допринасят за бързото разлагане на паднали листа, трупове и животински екскременти.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес