Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-малките градове в България

18 декември 2023, 19:50 часа

България, освен с богатата си история, природни красоти, предлага не само големи градове, но и малки уютни населени места, които заслужават внимание. Днес ще се фокусираме върху топ 10 на най-малките градове в страната, които, въпреки скромния си размер, крият в себе си уникални истории и атракции.

Кои са 10-те най-малки градове в България?

10. Антоново - 968 жители

На десетото място в нашия списък се нарежда градът Антоново, разположен в област Търговище. С население от 968 души, той предлага не само спокойствие, но и близост до природата. Антоново е свързан с историята на Язовир Ястребино, който привлича любителите на риболова и водните спортове.

Топ 10 на най-големите градове в България

9. Бобошево - 955 жители

На деветото място се издига Бобошево, разположено в Бобошевското поле. Със своите 955 жители, градът е известен с прекрасната си географска локация край река Струма. Тук може да се почувства българската история с Руенския манастир "Св. Иван Рилски".

8. Грамада - 945 жители

Грамада заема осмата позиция сред най-малките градове в България със своите 945 души. Разположен на югозапад от Видин, Грамада предлага спокойствие, свързано с традиционните занимания като животновъдство и земеделие. Любопитните "Каменни чутури" също са атракция, предизвикваща интерес у посетителите.

Мелник

7. Димово - 917 жители

Димово се нарежда на седмото място сред най-малките градове в България с население от 917 души. Разположен в област Видин, този град съчетава богата история с приятна географска позиция край река Арчар. През годините е променял името си, като сегашното - Димово, е в памет на комунистическия деец Живко Пуев, наричан "Димо".

6. Брусарци - 873 жители

Брусарци заема шестото място в нашия списък с 873 жители. Разположен в област Монтана, този малък град се простира в западната част на Дунавската хълмиста равнина. С река Нечинска бара, която преминава през града, и Брусарския манастир "Св. Архангел Михаил", Брусарци предлага и природни, и исторически богатства.

Къде се намира най-дългият град в България?

5. Клисура - 829 жители

Клисура впечатлява с героичната история на своите жители по време на Априлското въстание през 1876 г. Градът, разположен на 25 км от Копривщица, е не само занаятчийско селище, но и балнеолечебен планински курорт. Руините на църквата "Св.Николай Чудотворец" напомнят за героизма на клисурците по време на въстанието.

4. Китен - 809 жители

Китен, разположен в област Бургас, изниква върху руините на древния град Урдовиза. Със своите 809 жители, градът привлича туристи като черноморски курорт с два уникални плажа - Атлиман и Урдовиза. Непосредствено до града може да се видят останки от крепостта на древния Урдовиза.

Кои са 5-те най-малки градове в България?

3. Плиска - 775 жители

Плиска, първата българска столица, се издига на трето място сред най-малките градове в България. Разположен в община Каспичан, област Шумен, градът е централна резиденция на българските владетели през ранносредновековието. Плиска е също така туристически център с историко-археологически резерват, където може да се види Голямата базилика - религиозно-дворцов комплекс.

2. Маджарово - 475 жители

Маджарово заема втората позиция в нашия списък със своите 475 души. Разположен в североизточната част на Източните Родопи, градът носи името на бранителя си Димитър Маджаров. Той привлича внимание с природни богатства, вулканичен кратер, и природозащитен център “Източни Родопи”.

Топ 10 на най-новите градове в България

1. Мелник - 165 жители

На върха на нашата класация за най-малките градове в България стои Мелник със своите 165 жители. Този малък град в полите на Пирин планина привлича туристи със старинните си къщи, богата история и известното мелнишко вино. Кордопуловата къща, Роженският манастир, Рупите и Самуиловата крепост са само част от атракциите в и около Мелник, който е обявен за културно-исторически резерват.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес