Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 изоставени места в България

07 април 2022, 12:45 часа

За скромната територия на страната ни има твърде много изоставени места в България, които се рушат и пустеят, пълни с бурени, унищожени от безпощадната сила на времето, но и съхраняващи спомена за миналото. Част от тях се отличават с внушителна архитектура или интересна история.

Млад фотограф предприема пътуване до изоставените места в България и документира кътчетата, преди времето да ги е заличило напълно. Вдъхновен и привлечен от тайнствената тишина на изоставените сгради, миналото, съхранено между рушащите им стени, и късчетата жива история, пулсираща в сърцето на тези сгради, той създава проект „Изоставената България“ и запечатва десетки пустеещи сгради.

Ние също имаме своя топ 10 на изоставени места в България и ще ви разходим из тях – из тайнството и страховитостта им, из величието и все още отличителната красота на архитектурата им, из прашните спомени за изминали времена и цял един живот, запечатан в снимки, вещи и предмети, намиращи се в рушащите се сгради.

1.       Тютюневата фабрика в Източните Родопи

Въпреки плашеща тишина и страховита атмосфера, тази фабрика все още пази в порутената си пазва предмети от миналото, черно-бели снимки, документи, вестници, албуми, предмети, разказващи неповторими истории.

2.       Железопътният завод в София

Отправяме се към столицата и централна гара, срещу която се намира историческа сграда с изключителна архитектура – старият железопътен завод, който днес, макар да е едно от многото изоставени места в България, все още впечатлява с красотата на сградата и с архитектурата си.

3.       Бузлуджа

Внушителна, неповторима, Бузлуджа е не само дом-паметник на БКП, а сграда, която сякаш ни пренася в друго измерение. Кръглата зала със стенописите, внушителната кула, чиято височина достига тази на 15-етажна сграда, 70-метровият пилон, на върха на който е съхранен най-яркия символ на социализма – петолъчката, животът, който е отминал, но който ни гледа от всеки сантиметър от паметника и пробужда у нас усещането за нещо необяснимо и неразбираемо – всичко това е само малка част от причините паметникът да има място в топ 10 на изоставени места в България. Паметникът е обявен за част от „33-те най-красиви изоставени места в България“

4.       Потопената църква на язовир Жребчево

Намираща се в землището на село Запалня в долината на розите, потопената църква е последният спомен за красотата и великолепието на това място, за животът, който е кипял там. Църквата прилича на призрачен кораб, плаващ в езерото, а гледката – и красива, и тъжна, и пропита с меланхолия – е достойна, за да бъде църквата част от топ 10 изоставени места в България.

5.       Потопената църква на язовир Копринка

Още една църква, разположена насред язовир, намира място в класацията топ 10 на изоставени места в България. Тя също извисява каменната си снага в Розовата долина, насред язовира, а близо до нея е кула-камбанария, извисяваща върха си гордо като страж на тази пуста земя.

6.       Потопена църква на язовир Огоста

Подобна е съдбата и на потопената църква на Огоста. Тя също намира своето място в топ 10 на изоставени места в България.

7.       Село Горно Луково

Дотук говорихме за изоставени сгради, но в България има цели селища, които са напълно обезлюдени. Гледката е тъжна и едновременно с това вдъхновяваща да се докоснем до миналото, почти заличено от следите на времето, но съхранило спомени за живота, който някога е кипял тук. Подобно е Горно Луково. Започнало да се обезлюдява по времето на социализма, тъй като селяните търсили препитание в градовете, днес то е пейзаж от рушащи се каменни къщи и обрасли дворове, поради което намира място в топ 10 на изоставени места в България.

8.       Мраморното езеро край град Брезово

То е бивша каменна кариера, превърната в езеро, което пустее, но не съвсем – водолазите го използват за гмуркане и връщат живота на това изоставено място.

9.       Захарна фабрика в София

Макар да е обявена за паметник на културата, Захарна фабрика е изоставена и се руши, наподобяваща декор на филм на ужасите.

10.   Стара почивна станция в Златоград

В местността Белия камък, надвиснала над хълма, е изоставената сграда на бивша почивна станция, където някога е кипял живот, а днес тъжно се руши и пустее.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес