Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тялото на човека е покрито с невидими линии

10 декември 2015, 07:45 часа

Нашата кожа е покрита с ивици, които преминават по цялото тяло. Те са невидими за човешкото око, но може да се разгледат под ултравиолетова светлина.

Линиите са били открити от немския дерматолог Алфред Блашко преди 75 години.

Д-р Блашко забелязал, че при много от пациентите му имало обриви и бенки, които сякаш повтаряли някакъв модел. Тези линии не съответствали на нервите, артериите, вените, мускулите или други системи в организма. Учените са на мнение, че тези ивици са възниквали според това, как са се развивали клетките в утробата на майката.

Когато клетките се делят, те стават мускули, кости, органи, мозък, кожа. Клетките на кожата продължават да се делят и формират различни типове клетки – епидермални, кръвни и т.н.

В края на третия триместър от бременността в организма има повече епидермални клетки, космени фоликули и жлези. Но това не възниква по едно и също време в ембриона. В резултат се получават линии като на броненосец или като бразди по нивата.

Линиите на Блашко

Тези линии са във V-образна форма в горната част на гръбначния стълб, в S-образна форма над корема и в обърната U-образна форма от гърдите до раменете, а перпендикулярни линии вървят надолу и нагоре по ръцете и краката.

Линии има и на главата и шията, но по-малко изразени.

Лекарите използват линиите на Блашко за диагностициране на пациенти и при провеждане на операции. Ако обривът е разпределен по някоя от тези линии, може да става дума за наследствено заболяване. Ако хирургът разреже кожата или я зашие по линиите на Блашко, то това има по-добър козметичен ефект.

Д-р Блашко е обяснил, че съществуват десетки кожни заболявания, които се проявяват по тези линии, но те обикновено поразяват определен участък от кожата или част от тялото. Например при химеризъм линиите може да са ясно изразени.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес