Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТАЙНИТЕ на репичките, за които никой не беше чувал

21 април 2021, 14:42 часа

Репичките са зеленчук, който всеки добре познава. Цяла пролет те красят салатата ни и й придават великолепна свежест. Хрупкави, вкусни и апетитни, удоволствие е да ги похапваме. Те обаче си имат свои тайни, за които малко хора знаят.

Днес ще ги разкрием пред вас и сме сигурни, че от този момент нататък още повече ще ги обикнете и ще ги превърнете в задължителна съставка на вашата салата.

Ето какви са тайните на репичките:

Антибактериални свойства

Сигурно не знаете, но тези малки червено – розови зеленчуци имат антибактериални свойства. Богати са на ензими, витамин C, калий, фосфор, фолиева киселина и други. Съдържат антиоксиданти и не малко фибри.

Подобряват храносмилателната система

Едва ли сте подозирали, но репичките са добри и в това. В тях се съдържат етерично масло и фибри, които действат благоприятно на ленивия стомах. Посредством това се считат за една от храните, способни да подобрят функциите на храносмилателната система.

Полезните храни: 7 свойства на ряпата

Край на целулита

Дамите често се оплакват от неприятния целулит, който в повечето случаи се дължи на лоши хранителни навици, прием на малко количество вода и липсата на спортни активности.

Ако похапвате редовно репички, вие ще спомогнете за регулиране на водния баланс в тялото. Организмът ви ще е свеж и няма да усещате подутост и тежест. Не пропускайте да ги добавяте към салата си или да ги похапвате цели.

С тях се отслабва лесно

Разговаряйки с диетолог или специалист по храненето, ще се убедите в това, че малките червеникаво – розови репички могат да допринесат за по-лесното сваляне на килограми. Консумирайки ги, вие намалявате калорийния прием и по този начин отслабвате.

Защо е полезно да ядем ряпа?

Чудесно средство за чувствителна кожа

Заради антибактериалните си свойства, те се справят безпроблемно с наранявания, зачервявания по кожата или други сходни проблеми.

Никога не ги подлагайте на термична обработка. Задължително е да ги консумирате пресни, така че да успеете да извлечете максимум ползите от тях.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес