Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети как да пестим повече като не изхвърляме храна

27 юни 2021, 17:10 часа

Едно от нещата, с които губим най-много пари без дори да осъзнаваме е изхвърлянето на храна. Това, което правим често е да гледаме със съжаление докато пускаме в кофата за боклук поредната развалена манджа или ястие, което сме направили. Ето няколко съвета за това как можем да хвърляме по-малко храна и да пестим пари: 

1) Гответе колкото е нужно

Много често готвим повече отколкото е нужно. Правим 2-3 ястия и се ядосваме когато не изядем някои от тях. Нашият съвет е да не ги приготвяте наведнъж, а едно по едно. Изяжте едното и тогава гответе другите. Така ще намалите вероятността да изхвърлите храна и нещо да се развали. 

2) Направете план кога ще излизате и кога ще храните у дома 

Много често се случва да имаме излизане в моменти, в които сме очаквали да останем у дома. Важното е да знаем колко често ще излизаме, за да знаем колко храна да приготвим. В някои случаи можем да вземем храна и за офиса, за да сме сигурни, че ще я изядем. Това също трябва да бъде взето под внимание. Ако знаете, че ще вечеряте всяка вечер навън, то няма смисъл да правите много храна. 

3) Замразявайте каквото можете 

Понякога няма как да изядем всичко, но доста хора не осъзнават, че могат да замразят храната, а не да я изхвърлят. Е, да, това не важи за всичко, но дори да намалим малко нивото на храната, която изхвърляме, значи това дава добър резултат. 

4)  Направете калкулация за това колко спестявате 

След като започнете да правите тези неща, опитайте да калкулирате колко пари сте спестили по този начин. Това ще ви мотивира допълнително да действате и да сте още по-съвестни в това да изхвърляте по-малко храна. 

Надяваме се, че тези четири точки са ви били полезни и ще опитате да изхвърляте по-малко храна. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес