Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Състояния, които могат да ни карат да се почувстваме замаяни

07 декември 2021, 11:50 часа

Внезапното ставане или бързото движение на главата може да предизвика буря от дискомфорт. Създава се впечатлението, че светът се обръща с главата надолу. Трябва да се подпрете някъде или някой да ви задържи, за да не паднете. Познато състояние? Става дума за виене на свят. Каква е причината за световъртеж при жените и мъжете?

Световъртежът е доста неприятно усещане, при което човек, намирайки се в състояние на неподвижност, възприема околните предмети като движещи се. Това състояние прилича на въртележка. В медицината това усещане се нарича световъртеж.

Замайването често не е опасно за хората. Може да се развие като отговор на въздействието на безопасни фактори, след прекратяване на експозицията на които дискомфортът напълно изчезва.

Обикновено нарушаването на комуникацията между мозъка и вестибуларната система е рядко и кратко.

Световъртежът не е патология в следните случаи:

При возене на въртележка

Подобно забавление създава сериозно натоварване на вестибуларния апарат. Такова виене на свят се среща, като правило, при жените, тъй като психоемоционалните преживявания се добавят към тяхната физическа активност.

Стрес, тревоги

Ако ви се завие свят при изява пред аудитория или след коментар от ръководител, тогава причината за световъртеж е отделянето на голямо количество адреналин.

Изкачване на височина

В този случай дискомфортът също се счита за физиологична норма. Когато се издигне на височина, човешкото око не може бързо да префокусира от близки към далечни обекти. Рязката преориентация на фиксацията на погледа върху предмети води до замайване.

Глад

Този проблем е присъщ на всички любители на строги диети. Ако човек не получава адекватно хранене, в тялото му възниква дефицит на глюкоза. Липсата на основното "гориво" води до влошаване на функционирането на мозъка и виене на свят.

Активни упражнения

Любителите на тренировките трябва да помнят за чувството за мярка. Прекомерните упражнения могат да доведат до спадане на кръвното налягане, а това - до виене на свят и понякога дори припадък.

Причините за световъртеж не винаги са безобидни. Понякога заболяване е в основата на неприятното усещане.

Анемия

При недостиг на желязо може да се появи световъртеж. По-често тази патология се наблюдава при жени и деца. При анемия атаката е придружена от умора,  слабост на тялото, бледа кожа и световъртеж.

В някои случаи световъртежът предупреждава за развитието на сериозни състояния, които изискват намеса на лекар.

Сътресение на мозъка

Понякога след мозъчна травма се наблюдава само виене на свят. Това е пряко доказателство за наличието на сътресение.

Удар

Ако световъртежът е придружен от внезапна поява на слабост, изтръпване на части на тялото, нарушение на речта, тогава има висок риск от развитие на инсулт.

Мигрена

Замайването, придружено от силно главоболие, може да е сигнал за наличието на мигрена. Много хора смятат, че това състояние е безобидно. Въпреки това, лекарите казват, че мигрената, особено в занемарено състояние, може да доведе до тежка патология.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес