Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Суши терор": Набралата популярност шега доведе до първи арести (ВИДЕО)

09 март 2023, 10:39 часа

Японската полиция е арестувала трима души заради "суши терор" - нова шега, която според властите застрашава световноизвестните ресторанти с конвейери за суши.

Миналия месец видеоклип, в който мъж облизва бутилка със соев сос в един такъв ресторант, се разпространи бързо в социалните мрежи и предизвика възмущение. На видеото се вижда как той пуска слюнката си в преминаващите чинии по конвейера в един от клоновете на ресторанта Kura Sushi.

Оттогава насам се разпространиха десетки подобни видеоклипове. Няколко ресторанта, предлагащи суши конвейери, които са известни в Япония - като Kaiten-sushi - отправиха публични призиви към нарушителите "да спрат да саботират храната".

Някои заведения за хранене дори решиха да спрат конвейерите за суши, пише BBC.

В Източна Япония веригата Choushimaru заяви, че ще спре напълно използването на конвейерите си, след като клиент поставил угарка от цигара в буркан с маринован джинджифил. Персоналът вече ще поднася ястията директно на клиентите и ще им раздава подправки и сосове едва когато заемат местата си.

Япония е известна с високите си стандарти за чистота и кулинарен етикет, така че шегите със "суши тероризма" не само шокираха милиони хора, но и доведоха до спад в цените на акциите на компании като веригата Sushiro.

Говорител на Kura Sushi - веригата ресторанти, станали мишена на арестуваните в сряда - заяви, че видеотенденцията е "изключително опасна" и представлява заплаха за устоите на модела на ресторантите с конвейерна лента. "Сушито с конвейер е нещо, с което се гордеем като част от японската култура. Искаме да сме сигурни, че нашите клиенти могат да ядат суши, доставено на лентата, безопасно и удобно", каза той.

Хората се снимат как облизват предоставените им пръчици за хранене или докосват сушито, докато то се плъзга покрай тях на лентата.

Един от видеоклиповете, които се появиха миналия месец, показва как клиент слага уасаби върху чужда поръчка, докато тя минава покрай него на конвейера.

Няколко вериги за суши вече заплашиха със съдебни действия, но се смята, че задържанията в сряда са първите арести на нарушители за "суши терор".

Полицията в централния японски град Нагоя твърди, че 21-годишният Рьога Йошино е облизал обща бутилка със соев сос в суши ресторант Kura Sushi на конвейера на 3 февруари. Двама непълнолетни на възраст 19 и 15 години също са участвали в този акт на "суши терор". Полицията заяви, че действията им представляват възпрепятстване на бизнеса съгласно Наказателния кодекс на Япония.

Всички заподозрени са признали, че са извършили нарушението, съобщават от полицията. Единият от тях също така се е извинил за действията си.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес