Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студът не е пречка за красотата: как да се грижим за кожата през зимата

05 февруари 2021, 08:40 часа

Пренебрегването на грижата за кожата през зимата е като излизането на разходка без пухено яке и топла шапка в студа. Идеята е смела, но рискована и изпълнена с негативни последици за целия организъм.

През зимата цялото ни тяло има нужда от специални грижи. Мразовитият вятър навън, сухият въздух в отопляеми помещения и други сезонни фактори оказват изключително негативно влияние върху състоянието на епидермиса.

С настъпването на студените месеци мастните жлези не са толкова активни, хидролипидният баланс на кожата се нарушава, наблюдават се признаци на дехидратация, влошава се защитната бариера и чувствителността.

В допълнение към външните промени има вътрешно преструктуриране на тялото, което е подложено на хормонални колебания. Това влияе върху метаболизма, а също и върху състоянието на кожата.

Как да се грижим за кожата си?

През зимата кожата има нужда от по-меко и внимателно почистване, което означава по-нежна козметика. Етапите на ежедневната грижа остават същите: почистване, тонизиране, овлажняване, подхранване и защита.

Хидратацията е основата в грижата за кожата на всяка възраст. През зимата не минава без обелване, напукване и сухота.

Синтезът на хиалурон е отговорен за нивото на влага в кожата, чието производство намалява след 25 години. Ето защо козметиците препоръчват да се използват кремове с хиалуронова киселина от тази възраст.

През този период, обаче, трябва да продължите да използвате слънцезащитни продукти, въпреки че слънцето се появява рядко. UVB лъчите и през зимата имат вредно въздействие върху кожата.

Нужна е грижа за устните и околоочния контур

Тези зони са без мастни жлези и за тях трябва да се полагат специални грижи в студеното време.

Винаги трябва да имате мазно червило или балсам със себе си, които съдържат восък или витамин Е. Те реконструират  микропукнатините.

А за поддържане на нежната кожа около очите е полезен крем на основата на хиалуронова киселина. 

Мийте лицето си правилно

За да не изсушите кожата си в студа, не измивайте лицето си с гореща вода. Също така избягвайте да използвате сапуни с високо съдържание на алкали.

Как да поддържаме здрава кожа отвътре навън?

Полагането на добри грижи за кожата отвън с качествена козметика е добро, но недостатъчно. Трябва също да се погрижите за диетата си.

Пийте много вода

Човешкото тяло е средно 70% вода. Без поддържане на воден баланс в тялото е невъзможно да си представим кожата блестяща и хидратирана.

Внимавайте за диетата си

Здравословната и балансирана диета е най-добрият начин да поддържате красива и сияйна кожа. Опитайте се да избягвате прекалено мазни храни и захар.

Диетата трябва да съдържа  омега-3 мастни киселини, които помагат на кожата да се предпазва от външни увреждания.

Не забравяйте за витамините

През зимата тялото изпитва дефицит на витамини, особено на витамин D. Затова се уверете, че ги приемате редовно в правилното количество.

За да не се плашите от отражението си пред огледалото през пролетта, използвайте тези съвети сега и кожата ви ще ви благодари!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес