Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старото име на Плиска – ще го познаете ли?

11 август 2023, 08:15 часа

Плиска – първата столица на България, създадената от хан Аспарух през 681 година, е град в Северна България, намиращ се днес в територията на област Шумен. Градът е исторически и културен център, посещаван от жадните за история туристи. Плиска невинаги се е назовавал така. Надпис на хан Омуртаг на средновековен гръцки език ни разкрива едно от старите имена на града – ΠΛСΚΑ, което много прилича на съвременното и е видно, че липсва единствено гласната „и“. Столицата на Първото Българско царство е наричана още Плъсков, което на старобългарски изглежда така: Пльсковъ. Още по-старото име обаче на съвременния град е друго и то далеч не напомня съвременното наименование, имащо славянски произход и подсказващо, че първата столица на Дунавска България най-вероятно е възникнала на мястото на старо славянско селище. Разберете старото име на Плиска, което градът е носел, преди да се назове така.

Старото име на Плиска

Старото име на днешни град е Абоба. Именно близо до Абоба археолози разкриват първата българска столица, градът на престолонаследника от създаването на Дунавска България до 893 година, когато за столица на България е избран град Преслав. Какъв е произходът на това име?

Още: Община Каспичан иска да държавата да ѝ прехвърли резервата "Плиска"

  • Според някои автори като Петър Добрев Абоба означава „голям земен вал“. Остава неизвестно защо именно така се наричал градът, но е ясно, че това е по-старото му име от Плиска, което носи през най-ранните си години на съществуване, както и че това е и името на града по време на Османското владичество.
  • Според други автори името Абоба произхожда от това на божеството Адонис, наричано в различни райони още Абобас – от Abobа, което ще рече флейта.
  • Абоба се е наричала и майката на първия варварски император на Рим.

Споровете за произхода на старото има на Плиска и на кого или какво точно е кръстен градът като Абоба продължават.

Днес името Абоба носят редица улици в страната, като малцина знаят, че това е старото име на Плиска.

Най-ранният документ, в който срещаме Плиска, е намерената близо до днешното българско село Хан Крум прословута Чаталарска колона, върху която е изсечен надпис на гръцки език, съдържащ и името на града – Plskas ton kanpon, което в превод ще рече „лагерът на Плиска“. Името е гръкоезичен превод на автентичното прабългарско название от VIII-IX в., което срещаме във византийските съчинения – Pliskouba и Pliskoba. Наставките ouba, oba се превеждали като отделна дума, която всъщност означавала „голямо селище от лагерен тип“.

Още: Доц. Константинов: Печатът на княз Борис I е открит в болярско имение

По-важно от името на Плиска обаче е историческата му стойност, онова, което прави града толкова значим извън факта, че е първата столица на Първото Българско царство.

Сред значимите събития, случили се в първата столица на Дунавска България, са покръстването през 864 година и посрещането на учениците на създателите на славянската писменост Кирил и Методий.

Плиска днес

Днес старата българска столица е малко градче с население под 1000 души, но изпълнено с паметници на културата и е живата история на България. То очаква своите посетители със средището на българската култура и писменост по време на Дунавска България – Средновековната базилика, с паметника на хан Аспарух, с музея, съхраняващ богатство от артефакти, разположен в Националния историко-археологически резерват „Плиска“, със „Стара Плиска“ – културно-исторически комплекс и с други обекти, част от които са включени в Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз и които задължително всеки българин трябва да види и да се докосне до тях.

Още: Откриха оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска (СНИМКИ)

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес