Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещаме 6 типа токсични хора през живота си

25 август 2021, 13:26 часа

Във всеки фирмен екип има хора с разрушителна аура: те развалят настроението на другите, обсъждат колеги и нарушават работните процеси. А понякога дори проявяват агресия. Такива хора се наричат токсични - и с основателна причина. Те наистина „тровят“ екипа.

Как токсичните служители влияят на компанията

Служителите, които взаимодействат с токсични колеги, се представят по-лошо.

Почти половината от тях напускат работа рано, за да избегнат контакт с неприятен колега.

38% не работят на пълен капацитет, защото се страхуват от критики от токсични колеги.

25% от служителите признават, че лошата работна среда влияе върху комуникацията им с клиентите: поради това възникват конфликти.

12% се отказват заради токсични колеги.

Как да разберем кои са токсичните хора

Някой критикува всички, друг изисква твърде много, а някой постоянно се оплаква - токсичните хора могат да бъдат грубо разделени на 5 типа.

1. Човек-саботьор

Постоянно недоволен от нещо: задачи, клиенти, заплата, ръководство и колеги. Той критикува всички идеи, дори без да анализира нищо, а правилата не са написани за него. Саботьорът никога няма да бъде „защитник“ за една компания. Всичко, което казва за работното си място, е негативно.

2. Усърден работник

Работохолиците са свикнали да са на работа 24/7: вечер остават в офиса, изпълняват задачи през почивните дни и дори на почивка. И определено ще карат другите колеги да се срамуват, че си тръгват след края на работния ден.

3. Жертва

Те смятат, че са подценявани, третирани грубо и като цяло всички около тях са несправедливи. Жертвите постоянно се оплакват от здравето си и измислят оправдания за лична неефективност. Те са лоши отборни играчи.

4. Клюкари

Клюките и интригите са тяхното местообитание. Те знаят всички новости, а тези, които не знаят, сами ще ги измислят. Клюкарите обичат да провокират конфликти, да мамят и манипулират. Често те са тези, които се изкачват по кариерната стълбица по-бързо от другите.

5. Мини шеф

Той непрекъснато се изтъква с излишни съвети - в края на краищата той знае по-добре как да го направи правилно. Той създава около себе си имиджа на най-важния и ценен служител в компанията, въпреки че това не е така. Традиционно те са хората, които работят най-дълго във фирмата, вече са престанали да се развиват професионално, но все пак смятат, че са по-важни от останалите.

6. Критик

Обикновено такива служители са твърде критични към колегите, те постоянно коригират всички и дават обратна връзка, дори когато никой не го е поискал. Те подценяват заслугите на другите и често се оплакват на ръководството за колегите. А личните граници просто не съществуват за тях, така че не само професионалните постижения на колегите ще бъдат критикувани, но и техният външен вид, лични истории и близки хора.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес