Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спането през деня е полезно: учените са шокирани от обяснението

02 октомври 2024, 13:00 часа

Дрямката през деня често е обект на порицание в съвременното общество, но се оказва, че тя е много полезна, тъй като спомага за забавяне на стареенето на мозъка.

Учени от Лондон, след като анализирали данни от над 35 000 души на възраст 40-69 години, стигнали до изненадващи заключения.

„Резултатите ни показват, че кратката дневна дрямка може да помогне за поддържане на здравето на мозъка с напредването на възрастта“, казва авторът на изследването Виктория Гарфийлд.

Още: Не взимайте душ преди лягане, ако не искате да броите овце

Както е отбелязано в него, човешкият мозък започва да се свива с 0,2-0,5 % годишно от 35-годишна възраст, а процесът се ускорява още повече от 60-годишна възраст. Това води до пропуски в паметта, когнитивни нарушения и деменция. В същото време редовният сън през деня може да предотврати тези тежки последици. Така например изследователите са установили, че хората, които спят през деня, имат мозък с 15,8 кубични сантиметра по-голям от тези, които не спят. По този начин колкото по-често се подремва, толкова по-голям и следователно по-млад е мозъкът

Според изследванията дори 5-15 минути сън през деня имат положителен ефект върху бдителността и умствената дейност. Ефектът е незабавен и продължава до три часа. Най-благоприятното време за сън е следобедът.

Други съвети за съня

По-рано беше съобщено, че британски учени са определили оптималното време за сън, за да нямаме проблеми със сърцето - то е 7-9 часа на ден. В същото време трябва да си лягате от 22:00 до 23:00 часа.

Още: На коя страна е по-добре да спим - лява или дясна

Също така по-рано ви съобщихме, че според съветите на лекарите, ако спите през деня, сънят ви не трябва да е прекалено дълъг, като е по-добре да се събудите не по-късно от 4 часа преди вечерната дрямка, а да заспите поне 5-6 часа след събуждането сутрин.

Невролог: Събуждате се с болка и скованост във врата - кога трябва да потърсите медицинска помощ

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес