Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смехът е заразен - и това е добре

26 януари 2023, 14:22 часа

Смехът е социален феномен. Той е като прозяването. Учените все още не са изучили окончателно смеха, но разкриват нюанси за импулса на смеха. Положителните психологически и физиологични реакции на смеха включват намаляване на симптомите на депресия и тревожност, увеличаване на чувството за релаксация, подобряване на сърдечносъдовото здраве, освобождаване на ендорфини, които повишават настроението, и дори увеличаване на поносимостта към болка. Доказано е също, че смехът намалява нивата на стрес. Тъй като хората са устроени така, че да се отразяват един друг, смехът се разпространява из стаята също като прозявката. Актът на смях на някой друг първо се възприема, когато се види или чуе, и след това тази сетивна информация се преобразува в същата област на мозъка на наблюдателите. Проучванията показват също, че смехът може да заздрави връзките в семейството. Това отчасти се случва, защото хората естествено искат да бъдат около тези, които ги карат да се чувстват добре по начина, по който смехът го прави. 

Какво означава да се смееш насън?

ИЗПРАЩАНЕ НА СИГНАЛ ЗА ИГРА БЕЗ ДУМИ

Заразителният смях не е непременно явление, характерно само за хората. При човекоподобните маймуни, например, е документирано подобно поведение. Връзката между играта и смеха е важна. Определени звуци или вокализации служат като важни сигнали в животинското царство, че времето за игра е започнало. Вокалните сигнали за игра често съпътстват други невокални поведения, като например лицето за игра при приматите или опашката при кучетата. Сигналите помагат да се разграничат заплашителните действия от игрите с бой и борба. Учените, занимаващи се с поведенчески науки, искат да разберат и ролята, която смехът заема сред децата, играещи заедно. 

6 причини да се смеете всеки ден

ЗЛОНАМЕРЕНИ СМЕХОВЕ И АТАКИ ОТ СМЯХ

Разбира се, можете да се смеете и сами, но заразителната природа на смеха означава, че е по-вероятно да се смеем по-силно и по-дълго в групи, като в комедиен клуб или в киносалон. Психолози доказват, че вероятността да се смеете с други хора е 30 пъти по-голяма, отколкото да се смеете сами. Изследователите се опитват да определят различните видове смях и как хората приемат всеки от тях в различни ситуации. Помислете за злобен смях, който сигнализира за авторитет, или за нервен смях, който изразява несигурност. Смехът има много фини правила, благодарение на които възрастните са много добре настроени за това кога е социално подходящ. Има и обстоятелства, при които хората се смеят на нещо, което не е хумористично. Има и други случаи, в които заразителният характер на смеха става проблематичен.

Eто кои са ползите от смеха

Въпреки че учените са разкрили много за ползите от смеха за здравето и за заразителния му елемент, остават много неизвестни, включително как изобщо се научава заразителният смях. Бебетата не се раждат с „това“. Всичко, което знаем, е, че в крайна сметка хората се научават да се смеят заразително, но не знаем как и кога точно започва това.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес