Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънчеви очила - грешките при избора са много

01 май 2022, 11:00 часа

С настъпването на дългоочакваните топли слънчеви лъчи мнозина веднага бързат да си закупят слънчеви очила. Някои, преди да закупят този аксесоар, си задават въпроса: как да изберем правилните? Други необмислено правят най-често срещаните грешки: купуват очила или на непроверени места, или купуват аксесоар, който е само декоративен. За да изберете наистина добри слънчеви очила, ще ви разкажем кои са най-честите грешки при избора на този аксесоар. Прочетете за грешките и направете изводи!

Купувате слънчеви очила на непроверени места

Купуването на слънчеви очила е доста лесно: те се продават почти навсякъде. Трудно се намират обаче наистина добри и най-важното висококачествени очила. Ако искате да изберете слънцезащитен аксесоар и да не разваляте ретината си, изберете надеждни магазини. Разбира се, цената ще бъде много различна, но здравето на очите е най-важното.

Забравяте за защитата

Когато купувате слънчеви очила, обърнете внимание на защитата: тя трябва да блокира UVA и UVB лъчите. Това означава, че аксесоарът трябва да бъде маркиран с CE или с UV 400 защита - те гарантират адекватна защита на очите от слънцето. За да могат очилата наистина да предпазят очите и кожата ви от слънчева светлина, трябва да обърнете внимание на степента на защитния филтър.

Категориите на слънцезащита са следните:

·        0 - пропускане до 80% от слънчевите лъчи, така че е по-добре да ги носите при облачно време;

·        1 - през тях прониква около 43-80% от светлината, подходящи като стилен аксесоар;

·        2 - блокират от 18 до 43% от светлината;  надеждно предпазват от влиянието на ултравиолетовите лъчи;  слънчевите очила с това ниво на защита са предназначени за агресивното южно слънце.

Слънчевите очила могат също да имат маркировка CE или UV 400, което показва, че осигуряват надеждна UV защита.

Не избирате правилната рамка

Дори супер модерните очила може да не ви подхождат поради нестандартна рамка и това е съвсем нормално. Изберете слънчеви очила въз основа на формата на лицето си, а не според модните тенденции. Например, пухкавите рамки са по-подходящи за квадратни рамки. За собствениците на квадратно лице - кръгло.

Избран е грешен размер

Слънчевите очила също имат свой собствен размер: в идеалния случай те трябва да съответстват на ширината на лицето. Също така, аксесоарът трябва да покрива напълно очната кухина, в противен случай лицето ще изглежда кръгло и обемно.

Купувате декоративни очила

На първо място очилата са аксесоар за слънцезащита, и едва на второ място са модерен декор. Първо, декоративните очила изглеждат евтини, и второ, те не предпазват от вредното  UV лъчение, така че хората най-често имат проблеми с очите. Слънчевите очила са не само стилен аксесоар, който подчертава красотата. Основната им мисия е много по-сериозна – трябва да пазят очите и кожата си от слънчевите лъчи. Забравяйки за това, много избират неподходящи модели.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес