Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

23 април 2024, 09:33 часа

Кактусите стават все по-популярен избор за стайни растения. Счита се, че те са способни да абсорбират негативната енергия в помещението. Въпреки това, трябва да се вземат предвид определени правила при поставянето на саксиите с тях в апартамента.

Къде се слага саксията с кактуса?

На първо място, кактусът може безопасно да бъде поставен на входа на къщата, тъй като предпазва от щети и зли духове.

Поливане на кактуса през зимата - златното правило, което трябва да знае всяка домакиня

Второ, ако кактусът постоянно изсъхва, това означава, че средата в къщата е неблагоприятна за него. В същото време може да расте лошои дори да умре в атмосфера, в която липсва хармония.

Трето, цветарите не препоръчват поставянето на кактуси в спалнята.

Четвърто, най-добре е да поставите кактуси в коридора, коридора, хола и кухнята - на тези места често се натрупва отрицателна енергия.

Когато избирате място за кактус, е важно да вземете предвид неговите енергийни характеристики. Тогава той ще има най-благоприятен ефект върху атмосферата в къщата.

Грижа за кактусите

Кактусите могат да издържат дълго време без вода. Тъй като кактусът има игли вместо листа, тези „листа“ почти не изпаряват вода. Освен това кактусите могат да абсорбират вода в количества, многократно превишаващи собственото им тегло. При ниски зимни температури кактусът може лесно да оцелее три месеца без вода, въпреки че някои видове кактуси могат леко да намалят размера си. При по-ниски температури е по-добре почвата да се поддържа суха. Ако обаче кактусът стои в хола на пряка слънчева светлина и над радиатор, е препоръчително да се полива веднъж месечно.

През лятото почвата трябва да изсъхне между поливанията, за да се предотврати гниене на корените. Повече вода може да стимулира растежа, но ако се съмнявате, изчакайте с поливането. Повечето видове кактуси умират в хола поради преполиване; в този случай изгниват корените. Най-неприятното е, че не го забелязвате веднага, а след това, като правило, е твърде късно. През лятото е по-добре да се полива по-обилно на едно поливане, а не по малко всяка седмица. Корените не трябва да са постоянно във вода.

Пръскането за компенсиране на сухия въздух не е необходимо за кактуса. През зимата този метод може да се използва за напояване, тъй като повечето видове могат да абсорбират вода през кожата. Ако кактусът е обезпокоен от вредители, можете частично да се преборите с това чрез пръскане с твърда вода. Ако пръскате кактуса с чешмяна вода, може да се образува котлен камък по стъблото и листата. Затова препоръчваме да пръскате кактуса с декалцирана или дъждовна вода.

Почти всички видове кактуси имат малко изисквания към интензитета на светлината. Поради това те могат да се поставят както на слънчеви, така и на сенчести места. Кактусите с форма на топка могат да понасят много светлина. Ето защо саксията със сферичен кактус може да стои на открито на пряка слънчева светлина през лятото. При него корените служат като естествен ултравиолетов филтър. Кактусът се нуждае от поне пет часа пряка слънчева светлина на ден. 

Какво ще се случи в дома ви, ако отглеждате кактус и той започне да цъфти

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес