Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирни заговезни – обичаи, които всеки трябва да знае

02 февруари 2022, 16:17 часа

Сирни заговезни всяка година се празнуват по различно време. Този празник винаги се почита в неделя, 49 дни преди Великден и една седмица след Месни заговезни. През 2022 година Сирни заговезни отбелязваме на 6 март.

Днес ще ви разкажем какви са обичаите на този празник, които е редно да предаваме от поколение на поколение, така че никога да не се забравят и затриват.

Преди това обаче искаме да споделим, че това е последният ден преди Великден, в който е прието да се консумират продукти от животински произход, но без месо. Основно на трапезата се поднасят мляко, яйца, сирене, масло и други.

Пости 2022 – всичко, което трябва да знаем за тях

Какви са обичаите, свързани с празника Сирни заговезни?

Сред най-важните и почитани обичаи е искането на прошка. Децата искат от родителите си, младоженците от кумовете и по-младите от по-старите. Винаги се изричат думите: „Прощавай!“, а отговорът е: „Господ да прощава, простен да си!“.

Друг характерен обичай за този ден е паленето на големи огньове. Когато огънят започва да прегаря, се танцуват хора и се пеят песни. Именно от тук произхожда и едно от наименованията на празника – Поклади.

В някои краища на България е разпространен обичаят оратници. Правят се сламени факли, които стопаните въртят около главите си и се счита, че по този начин гонят бълхите от дома си.

Хвърлянето на стрели е друг популярен обичай, свързан със Сирни заговезни. Ергените изстрелват горящи стрели в двора на момите, за които искат да се венчаят. Семейството на момата гаси огъня, а момата събира стрелите. Тази, която събере най-много стрели, е най-харесвана и желана.

Това са сред най-разпространените обичаи, свързани със Сирни заговезни. Помнете ги и ги предавайте от поколение на поколение, за да не забравят!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес