Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шумове, които издават зайците: Какво се опитват да ви кажат?

21 февруари 2023, 13:00 часа

Домашните любимци са трудни за разбиране, но зайците ви говорят освен чрез звучи, така и чрез езика на тялото. Наблюдавайте ги внимателно. Някои заешки шумове могат да бъдат едва доловими и лесни за пропускане, но други са по-очевидни и дори могат да ви притеснят.

Важно е да разберете какво ви съобщават вашите зайци и какво означават шумовете им, за да знаете кога са щастливи, уплашени, изпитват болка или са недоволни.

Звуци, които издават зайците

Мъркане

Заешкото мъркане е различно от мъркащия звук, който издават котките. Когато котките мъркат, ние чуваме ясно звука, докато зайците мъркат, като леко скърцат със зъби. Когато чуете това, значи заекът е доволен и щастлив – може да сте спокойни.

Важно е да не бъркате мъркането със скърцането със зъби, тъй като двете означават много различни неща.

Защо котката ви хапе? Топ 5 причини

Скърцане със зъби

Зайците скърцат със зъби, когато изпитват болка – така че обърнете внимание на този сигнал. Заедно с това може да забележите и други неща, като седене прегърбено, липса на апетит, отделяне на по-малко или никакви изпражнения.

Честа причина за скърцане със зъби е коремна болка, причинена от стомашно-чревна стаза, при което храносмилателната система се забавя или спира. Винаги се уверявайте, че храните зайците правилно – 85 процента от диетата им трябва да се състои от трева и сено, докато 10 процента трябва да идват от пресни билки и зеленчуци, а останалите пет процента от качествени гранули. Само така ще избегнете евентуални проблеми. Ако чуете, че вашият заек издава скърцане със зъби, трябва да го заведете при вашия ветеринарен лекар.

35 любопитни факта за зайчетата

Ръмжене

Зайците ръмжат и сумтят в опит да защитят себе си или територията си. Така показват, че са недоволни. Могат дори да ви ухапят, докато ръмжат. Това поведение е по-често срещано при женски зайци.

Крещене

Зайците крещят, когато изпитват силен страх или болка. Може да е провокирано от друго животно или ако не се сханат правилно. Ако заекът крещи, той е изложен на сериозен риск от сърдечен удар, така че е важно никога да не стартирате вашите зайци и да се грижите добре за тях.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес