Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шамарите са безполезни във възпитанието на децата, твърдят учени

29 април 2016, 11:38 часа

Колкото повече пошляпвате децата си, толкова по-голяма е вероятността те да се разбунтуват срещу вас, да извършват антиобществени постъпки, да проявяват агресия и да изпитват трудности в училище.

До този извод са стигнали американски учени, които обобщили данните от изследванията на физическите наказания, проведени за последните 50 години, става ясно от публикация в изданието Journal of Family Psychology.

Учените са обработили данните само за шамарите. Общо те са събрали информация за 160 000 деца. Установено било, че родителите, които пляскат децата си, в бъдеще се сблъскват с 13 от 17 негативни последствия (проблеми с поведението, успеваемост, психическо здраве и така нататък).

"Открихме, че шамарите водят до редица проблеми, но не принуждават децата към покорност, към която се стремят родителите, прибягващи до това наказание", отбелязва съавторът на изследването Елизабет Герсхоф.

Освен това авторите на изследването са разгледали дългосрочните последствия от шамарите за възрастните, които са наказвани така, докато са били деца. При тях не само била открита склонност към антиобществено поведение, но и увереност, че децата им също се нуждаят от физическо наказание.

И накрая учените подчертават, че физическото наказание и насилието над детето, въпреки мнението на много родители, имат много общо. Последствията за развитието и психическото здраве на детето в тези форми на "въздействие" по същина са идентични.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес