Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само с кои 2 държави не граничи Бразилия в Южна Америка

10 юни 2024, 01:30 часа

Бразилия, безспорно един от гигантите на световната карта, притежава необикновено географско разнообразие и културно богатство. С площ от 8 515 767 кв. км, тя е петата по големина държава в света и най-голямата в Южна Америка. Със своите 208 милиона жители, тя е дом на шестото най-голямо население в света. Но дали сте се запитвали с кои държави не споделя Бразилия граници в Южна Америка? Нека разберем.

Знаете ли коя е столицата на Еквадор

Кои са единствените държави, които не граничат с Бразилия в Южна Америка?

Бразилия се намира в източната част на Южна Америка и граничи със всички останали държави в региона, освен две - Еквадор и Чили.

1. Еквадор

Едната от двете държави, с които Бразилия не граничи, е Еквадор. Разположен на северозападния бряг на Южна Америка, Еквадор има граници с Колумбия на север, Перу на изток и юг, и Тихия океан на запад. Въпреки близостта на Еквадор до северозападните граници на Бразилия, между двете държави стои Перу, което пречи на директен граничен контакт.

Бразилия

2. Чили

Втората държава, с която Бразилия не граничи, е Чили. Чили е разположена по протежение на дългото западно крайбрежие на Южна Америка, граничейки с Перу на север, Боливия на североизток и Аржентина на изток, докато западната ѝ част е обливана от вълните на Тихия океан. Границата между Бразилия и Аржентина е достатъчно голяма, за да предотврати допир между Бразилия и Чили.

Знаете ли коя е столицата на Чили

Бразилия е величествена страна, която доминира в Южна Америка със своите огромни размери и население. Географското ѝ разположение я свързва с почти всички държави на континента, като изключение правят само Еквадор и Чили. Тези две страни остават изолирани от пряк контакт с Бразилия поради специфичните граници, които се простират между другите южноамерикански държави. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес