Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези трикове ще забравите за изпотяването на прозорците

09 ноември 2021, 08:35 часа

Изпотяването на прозорците е изключително неприятно. Въпреки че съвременната дограма е с много по-добри характеристики от дървената, образуването на конденз по прозорците е проблем, за който не можем да кажем, че е останал в миналото.

Но благодарение на няколко лесни за изпълнение методи ще се справите с него. Важно е да сте наясно, че те са само временно решение и не премахват причината за проблема. Ето какво може да направите.

1.Трик със сапун

Втрийте сух сапун върху стъклото на прозореца. След това го разнесете с мека суха кърпа до блясък. Сапуненият слой временно ще предпази стъклата от образуване на конденз.

2. Трик с глицерин

Пригответе смес от етилов алкохол и глицерин в съотношение 20: 1. Този разтвор се използва за избърсване на стъклата поне два пъти месечно.

3. Трик със сол

Солта помага за премахване на излишната влага. Напълнете малка платнена торбичка с нея и я поставете на перваза на прозореца. Втвърдената сол трябва да се подменя редовно.

Изключително важно е да установите причината за проблема и да се опитате да я отстраните. В противен случай ще трябва да се борите дълго и почти безуспешно с конденза.

Практиката показва, че най-често причината за проблема е неправилният монтаж на дограмата.

В никакъв случай не пренебрегвайте запотяването на прозорците и не го мислете за нещо безобидно. Това означава, че в дома ви има влага. Гъбичките и микроорганизмите се чувстват идеално в такива условия. В топла и влажна среда те се размножават бързо.

Това ще се отрази най-зле на страдащите от алергии и хората със заболявания на дихателната система. 

Но това не е всичко. Влагата се отразява негативно на мазилката, подовата настилка и мебелите в стаята и само след няколко месеца може да ви се наложи да направите основен ремонт.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес