Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези три звука котката винаги ще идва при вас

07 декември 2023, 17:11 часа

Ако сте собственик на котка, вероятно сте изпитали разочарованието да повикате котешкия си приятел само за да срещнете безразличие или мързеливо протягане. Котките са известни със своята независима природа и привличането на вниманието им понякога може да бъде предизвикателство. Има обаче специфични звуци, които могат да действат като котешки магнит, неудържимо привличайки котката ви към вас.

Ето три звука, които със сигурност ще привлекат вниманието на котката ви и тя ще се запъти към вас за нула време.

Какво не трябва да ядат котките?

Звукът на щракване

Котките често са заинтригувани от остри, характерни звуци и щракането не е изключение. За да създадете този привличащ вниманието звук, използвайте езика си, за да издадете щракащ звук, подобен на този, който можете да издадете, за да привлечете кон. Това е уникален звук, който котката ви може да свърже с положително преживяване или лакомство.

Опитайте се да използвате този звук последователно, когато предлагате лакомства по време на тренировките. Котката ви скоро ще се научи да свързва щракащия звук с нещо възнаграждаващо и когато го чуе, ще притича.

Шумове от целувки

Котките са силно привързани към звуците на обгрижване и обич от страна на своите събратя. Имитирането на тези звуци може да събуди интереса на котката ви и да предизвика желанието ѝ за социално общуване. Създайте поредица от меки, бързи звуци на целувка, като поставите езика си срещу покрива на устата си и издадете лек звук на мляскане.

Това имитира звука, който котката може да издава, докато се грижи за себе си или получава обич. Експериментирайте с различни варианти, за да откриете този, който се харесва най-много на вашата котка. С течение на времето тя ще асоциира тези звуци с вашата обич и ще бъде по-склонна да реагира, когато ги чуе.

Топ 10 на едни от най-красивите породи котки

Чуруликане или звуци, подобни на птичи

Котките са естествени ловци и звуците, подобни на птичи, могат да предизвикат инстинктивното им любопитство. Имитирайте звуците на птици или на малки животни, които са плячка, като издавате високочестотни чуруликащи звуци. Можете да постигнете това, като издавате меки, повтарящи се звуци с езика си. Комбинацията от висока честота и повторение ще привлече вниманието на котката ви, ще събуди любопитството ѝ и ще я насърчи да изследва източника на интригуващия звук. Използвайте тази техника, когато искате да повикате котката си от разстояние или да я въвлечете в игра.

Не забравяйте, че последователността е от ключово значение, когато използвате тези звуци за повикване на котката си. Подсилвайте връзката между звука и положителните преживявания, като лакомства, обич или време за игра. С търпение и практика котката ви ще започне да асоциира тези звуци с вашето повикване и ще притича с нетърпение, когато ги чуе.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес