Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тази безпогрешна техника ще разберем дали някой ни лъже

01 март 2022, 11:05 часа

Въпреки че ни е трудно да си го признаем, всички лъжем от време на време. Истината е, че лъжем по-често, отколкото смятаме, според данните на едно проучване, публикувано в Liespotting: Proven Fraud Detection Techniques, от редакционна статия на Памела Майер.

Изследователите от изследването стигат до заключението, че хората лъжат до десет или двадесет пъти дневно поради склонност да игнорираме части от истината или да преувеличаваме, когато говорим с другите. С други думи, това, което обикновено казваме, е социално приемливо. Ако мислим, че казаното от нас не се приема от другия човек, ще добавим някои грешки към разговора.

Лъжите са често срещани, когато се запознаем с нови приятели в живота си

Резултатите от разследването на лъжата обаче предоставиха повече доказателства. Всъщност е по-вероятно да излъжем, когато се запознаем с нов приятел. „Изричаме две или три лъжи в рамките на първите 10 минути от първия ни разговор с някой, когото току-що срещнахме“, каза професорът по психология от Масачузетския университет Робърт Фелдман.

Но въпреки достатъчно лъжи в намирането им, не сме много добри, когато някой ни каже. Според проучване на университета Бригъм Йънг, когато някой ни лъже, ние можем да го осъзнаем единствено в 54-56% от времето.

Как да хванем лъжец?

Трудно е да забележиш лъжеца и не е лесно да забележиш някой да те лъже. Дори и да не знаете дали някой е честен, може да има нещо странно в думите ви и стотици мисли ще препускат в ума ви. Във вашите съмнения винаги има съмнение или възможност да направите грешки.

За щастие, благодарение на тези, които са изучавали този феномен, сега знаем, че има фактори, които разкриват лъжците; много полезни знания, особено в съдебната психология. Ключовете за откриване на лъжи са:

1. Невербалният език

Редно е да се обърне  внимание на контекста, преди да определим дали даден човек лъже, въпреки че има много невербални знаци, можещи да ни покажат, когато някой лъже. Така че, ако подозирате, че са ви казали, добре е да се съсредоточите върху жестовете на човека, отколкото  думите му.

Лъжците обикновено крият ръцете си. Тоест сгъват ръцете си, поставят ги зад своя ръб или в джобовете. Също така  те трудно седят изправени и позата им е стегната. Някои видове експерти също така предполагат, че покриването на устата или чесането на носа би предполагало, че човекът прикрива нещо, тъй като това е начин да не се разкриват микроизразите.

Погледът на очите изглежда е ключът към разпознаването на лъжата, защото ако лъжецът иска да мисли за нещо, той може леко да вдигне очи, ляво (дясна ръка) или дясно (ляво). Ако ги гледате в очите, избягвайте често контакт с очите.

2. Дишането

Дишането може да бъде показател, че отсрещния лъже. Техният модел на дишане обикновено е по-бърз и обикновено има сухота в устата, поради причината, че човекът е в много напрегнато състояние и иска на всяка цена да избегне да бъде хванат. Това може да го накара постоянно да преглъща. Това всъщност е така, защото сърцето бие учестено и белите дробове се нуждаят от повече въздух, отколкото когато плачете.

3. Начинът, по който говори

Тъй като човекът лъже и не диша добре, той има различен начин на говорене. Експертите смятат, че или говори по-бързо, или по-бавно от обикновеното. Също така, когато човек лъже, неговият глас става по-висок поради стягане на гласните струни заради напрежението. Ако притеснявате лъжеца, той е по-вероятно да заекне.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес