Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С няколко прости трика ще запазите свежестта на букетите за по-дълго време

08 април 2022, 08:40 часа

Саксията и вазата с цветя винаги са част от интериора на един дом. Те внасят свежест и красота в него и така той изглежда по-приветлив  и ухае прекрасно. За разлика от саксиите букетите с цветя, които са ни подарили или сами купуваме, не са дълготрайни и в повечето случаи издържат  1-2 дни, потопени във вода. Както за всичко друго обаче, така и в този случай има няколко трика, които можете да приложите, за да ги запазите свежи и да могат да красят дома ви за по-дълго време.

Единият от вариантите е във вазата със свежи цветя да поставите таблетка аспирин. Както може би знаете, той действа като естествен консервант, защото повишава киселинността на водата. Не напразно го използват при консервирането на различни зеленчуци за зимата. Ето защо той ще подейства добре и на цветята във вазата, като ще ги запази красиви за по-дълго време.

Захарта е друг продукт, който всеки има у дома и който може да се използва за поддържане свежестта на цветята.  Този й ефект е свързан с фотосинтезата на цветята, като е достатъчна да сложите  само една чаена лъжичка захар във водата , за да могат те да издържат много по-дълго време.

Друг вариант да запазите цветята във вазата свежи е като използвате оцет. Той също като аспирина, има свойството да увеличава киселинността на водата и така да въздейства и на тях. Това, което трябва да направите е преди да натопите букета с цветя, да добавите малко ябълков оцет във вазата и да изчакате няколко минути.

Много хора използват вода за уста,  след като си измият зъбите, за да предотвратят развитието на каквито и да било бактерии в устата си. Може би не знаете, но тази вода би подействала много добре и на цветята във вазата ви. Ето защо нищо не ви пречи да я използвате и за тях, за да ги запазите свежи за по-дълго време. Това, което трябва да направите е просто да капнете няколко капки от нея във водата.

Дребните, жълти монети, с които пазаруваме са направени от специална сплав, в която има и мед - металът, който има свойството да действа като антибактериален агент.  Ето защо, спокойно можете да ги използвате, за да поддържате свежестта на цветята във вазата.  Вместо да се трупат в портмонето ви или да ги събирате в някоя касичка, пуснете няколко от тях в нея, за да се погрижите за цветята си.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес