Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С кои продукти е добре да се запасите за „черни дни“?

05 април 2023, 12:00 часа

Ефективното пазаруване изисква да се спазват определени норми относно използваемостта във времето на съответните продукти. Тук ще си позволим да ви дадем някои практични съвети кои продукти бихте могли основателно да съхранявате у дома си за времеви период надвишаващ дори трикратно обявения срок за годност. Не се колебайте да трупате значителни запаси от такива продукти особено във времена, когато инфлацията снижава неумолимо покупателната ви способност!

Съветваме ви да не се изкушавайте да купувате „на промоция“ големи количества хранителни продукти, които със сигурност не сте в състояние да изконсумирате, преди да е изтекъл гаранционния им срок за използваемост. Такива продукти са доминиращата част от: зеленчуците, плодовете, билките, насипните видове кафета и огромен брой подправки.

Вместо това насочете вниманието си към продукти, чието консумиране според специалисти и диетолози носи определени ползи за здравето. Ето кои продукти е здравословно да си купувате понякога на „едро“.

Първо, бобови култури – сушени, този вид продукти имат несравнимо по-дълъг срок на годност, отколкото ако са пресни или сготвени (подложени на термична обработка). И бобът и лещата се използват в приготвянето на много ястия, а здравословният им ефект се обуславя от факта, че са превъзходен източник на растителни протеини, както и на други основни хранителни вещества (фибри, комбинирани с микроелементи като желязо, магнезий и калий).

Второ, паста и ориз – тези продукти, точно както е при сушените бобови култури, могат да бъдат съхранявани за продължителен времеви период (година, две), който може да бъде дори удвоен, без опасност консумирането им да има негативни последици за здравето.

Трето, замразени зеленчуци и плодове – поради съдържащата се влага, когато са в пресен вид, те, дори съхранявани в хладилник, бързо увяхват или/и потъмняват, а някои и прорастват (например картофите). С тях обаче може да се запасявате, когато са в замразено състояние, при което са запазили всички съдържащи се в тях хранителни вещества, При това, срокът на годност (около седмица) за пресните плодове и зеленчуци се удължава до 6 месеца, когато са замразени.

Тези храни правят костите чопливи, спрете да ги ядете

Четвърто, замразени птици и риба – както и пресни, те са отлични източници на животински протеини, но с несравнимо по-дълъг срок на използване преди да бъдат подложени на термично обработване за приготвяне на храна. Купуването на големи количества замразен протеин от една страна, снижава разходите, от друга – предотвратява бързото разваляне (когато са били пресни), а освен това задоволява нуждите на организма от протеини за през целия ден. Нещо повече, пилешкото и рибата не е необходимо за бъдат размразявани преди да бъдат подложени на термична обработка във фурната.

Пето, твърди сирена (например пармезан) – те могат за останат годни за ядене до половин година, ако са били съхранявани в хладилник. Твърдите сирена като пармезан например могат да се съхраняват в хладилник най-малко шест месеца. Срокът на годност следва да бъде винаги проверяван върху опаковката, а парчето сирене не трябва да бъде излишно раздробявано, тъй като това съкращава срока за безопасното му консумиране. Много други разновидности сирена могат също да бъдат съхранявани в хладилник за срок от 3 – 4 месеца, което дава възможност за закупуване на няколко опаковки от тях, надлежно съхранявани по този начин.

Шесто, сол, сода, захар – са трите, не съдържащи влага, продукти, постоянно употребявани и като подправка за ястия и сладкарски изделия. Те остават сухи дори 2 месеца след изтичането на обявения върху опаковките им срок на годност, така че умереното запасяване с тях е удачно. От друга страна, запасяването за дълго време с множество пакетчета подправки, не се рентира, тъй като са сравнително рядко употребявани и то в малки количества, докато срокът им на годност е относително къс.

Как да спестите пари, при покупка на хранителни стоки

Седмо, чиа – консумирането на нейните малки семенца зарежда организма с пъргавина и издръжливост, тъй като в тях се съдържат изключително полезни за здравето хранителни вещества и други съединения (антиоксиданти, витамините А, групата В, Е и D и минерали, включително сяра, желязо, йод, магнезий, калций, манган, ниацин и тиамин). По-конкретно, редовният прием на семена от чиа понижава нивата на кръвната захар и холестерола, а освен това има благотворно действие върху храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Именно благодарение на тези лечебни свойства, чиата се утвърждава като предпочитана добавка към киселото мляко, зърнените храни, хлебното тесто, смутитата и мъфините. За съжаление, продажната й цена е висока, с тенденция да нараства, така че запасяването с по-големи количества е препоръчително. Трябва да се има предвид, че чията остава годна за консумиране до 24 месеца, като този срок може да бъде удължен, ако семената се съхраняват в хладилник, но непременно в херметично затворен съд.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес